От х:

Днес в x:

Министър: Фермери лъжат с пасища, режат ги от търговете

Министър Греков до председателят на животновъдите Бойко Синапов/вляво/

Фермер е взел 17 000 декара пасища в Сливенско, без да гледа нито едно животно. Но получава субсидия за единица обработваема площ. Този пример даде министърът на земеделието Димитър Греков на снощна среща в Хасково със животновъди от Южна България. Извънредната среща бе по инициатива на браншовата организация на животновъдите за спешните проблеми, пред които е изправен секторът. Припомняме, че животновъдите стигнаха до открит бунт през есента, когато при опит за затваряне на границата се стигна до сблъсъци с полицията.


Всички недоглеждания в законодателството предстои да бъдат отстранени. Най-вече да се отсеят тарикатите, които взимат ливади заради субсидии, без наистина да гледат животни, обеща министър Греков. Според готвените поправки в нормативната база, пасищата ще се дават само на хора, които са реални животновъди. Те ще са с предимство в търговете за общинските мери, като на първите две тръжни сесии ще се допускат само те и едва ако не могат да вземат земята, на третия тур ще се пускат и други кандидати. Прецизиране на нормативите, които определят колко пасища се полагат на животно, обеща още министър Греков. Така щяло да се избегне абсурда хора с няколко крави да вземат хиляди декари за пасища.


По отношение на назряващото недоволство на тютюнопроизводителите земеделският министър коментира, че те са обект на манипулация от страна на прекупвачите. Те им обещават високи цени за тютюн и саботират сделките с проверените контрагенти. Хората не продават и чакат скъпите оферти, но обещалите ги фирми така и не идват да изкупят тютюна. Който пък мухлясва. Така всички са на загуба.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини