От х:

Днес в x:

Животновъди на протест в Хасково заради ниските изкупни цени на млякото и с искане за промени

    Животновъди излязоха на протест в Хасково заради ниските изкупни цени на млякото и с искане за промени в сектора. Пред сградата на общинската администрация се събраха неколцина души от бранша, за да изразят недоволството си.

    Сред тях бе Бойко Синапов - председател на „Обединени български животновъди“. Той заяви, че Стратегическият план, който държавата е започнала да разяснява в земеделския сектор, не е съобразен с бранша.

    „Тази кампания, която се провежда в момента, тя заблуждава хората. Средствата, които са насочени към сектор животновъдство, в сравнение със стария програмен период, са намалели два пъти“, заяви Синапов. Той е категоричен, че секторът няма да оцелее, ако не се върне Стратегическия план. Изтъкна, че от браншовата организация са отправили няколко предложения, но те не са приети. Синапов каза още, че в момента се получава срив в изкупната цена на суровото мляко, което е паднало до 80-85 стотинки за литър. Според него ниската цена се дължи на това, че не се контролира вноса на мляко в България, което се внася от Полша, Унгария, Румъния. В същото време обаче млечните продукти в магазините са много скъпи, за което според него също няма контрол.

    По същото време в зала „Хасково“ започна информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Тя е инициирана от Министерството на земеделието. Целта бе земеделските стопани да се запознаят с условията за прилагането му.

    На срещата бяха поканени земеделски стопани от три области – Хасково, Стара Загора и Кърджали. Залата обаче се оказа твърде малка да поеме потока от желаещи да присъстват. Много от хората останаха извън залата, а други направо бяха извън сградата. Присъстващите земеделски стопани имаха възможност да задават въпроси към екипа от трима експерти Министерството на земеделието.

    Недоволстващите земеделски стопани настояха за спешна среща със земеделския министър с цел решаване на проблемите в сектора.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Df
      dfbg
      47 0
      13:07, 14 фев 2023
      Ако може някой грамотен да обясни как така става, мляко 80 ст. а кашкавала 30 лв.
      • Гр
        Грамотен
        47 -1
        15:19, 14 фев 2023
        Става с алчност. Питайте Зоров. Тока бил скъп , пък има субсидия. Заплати не са пипани. но щерката оломи джип за 150 000 лв и трябва да купуваме нов.Такива работи.Търговците товарят цената и на краваря му остава само хлепането с лайна.Мандрите на половината вече са изплатени.Магазините също. АЛЧНОСТ това е. Ама и хората купуват ли купуват. Спрете се бе хора.Две седмици без сирене и кашкавал няма да умрете. Да застои и да видим.Вземи 200 гр. Не кило.
    • 2
      По
      По
      19 -1
      14:35, 14 фев 2023
      Мляко то трябва да е 65 ст. а кашкавала 14 лв.
      • Мл
        Млекар
        27 -3
        16:27, 14 фев 2023
        Ето ви едно примерно изчисление:
        1000 л мляко 800 лв
        100 км превоз-50 лв
        водач - 30 лв
        450 квт за подгряване 120 лв
        работник - 30 лв
        амортизация оборудване сграда - 50 лв
        Консумативи - 20 лв
        Други 100 лв
        Тотал 1200 лв
        100/5 - 200 кг сирене
        6 лв на кг.- 10% печалба - 6,60 - 8 лв с ДДС 9 го сложете- това е сметката
    • 3
      Жи
      Животински Кекс
      10 -3
      14:41, 14 фев 2023
      Има някои изгодни "краварки" на снимките,с кеф да ги издои и напои човек! :))))))
    • 4
      Би
      Бизнесмен
      27 0
      16:32, 14 фев 2023
      Ето как се прави във Франция , Италия, Швейцария и на много други места.
      Производителите на мляко се събират. Правят млечна кооперация. Построяват мандра. Всеки си носи млякото , проба за качество и влиза в производство. Готовата продукция се продава от кооперацията и печалбата се връща във фермерите пропорционално. няма Данон , няма манон, Зоров Боров и т.н
      Пармеджана в Иалия носи милиони приходи на фермерите защото са се обединили , произвеждат качествен продукт и продават скъпо.Ако някой донесе мляко с вода - следващия път му посочват вратата и го и зключват от ооператива
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини