От х:

Днес в x:

Хелзинският комитет отличи бежанците с приза "Човек на годината"

Снимки: БХК

 

Бежанците и "Приятели на бежанците" получиха приза "Човек на годината" 2013 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет.

Призовете бяха връчени на церемония днес. 10-декември е определен за Международния ден на правата на човека.

Бежанците получиха отличието за своята сила, вяра и безстрашие да тръгнат, с риск от смърт, но водени от голямата идея да живеят достойно.“, обявиха от трибуната.

Междувременно министърът на МВР Цветлин Йовчев обяви, че ще бъде създаден механизъм и специална група, която да осъществява мониторинг и да подпомага дейността при организирането на обществените поръчки при разходването на европейските средства, отпускани за бежанците.

Не може да нямаме места за бежанци и в същото време да се харчат пари за листовки. Има уникални цени на компютри по около 6000 лв. за компютър“, изтъкна министърът. Той обърна внимание и на случай, при който фирма, в която е била дъщерята на бившия началник на кабинета на министъра на вътрешните работи, е спечелила обществена поръчка и е усвоила част от средствата.

Във връзка със случилото се в Любимец министър Йовчев каза, че все още тече проверка. Той изтъкна, че причината за инцидента са група от граждани, които са искали незабавно да напуснат, въпреки че са нелегални емигранти. „Много от тях са с все още неустановена самоличност“, подчерта министър Йовчев.По думите му, до момента от всичко, което се вижда по камерите, а и от показанията, става ясно, че няма виновно поведение на служителите. Министърът каза, че е имало използване на сила, но това е трябвало да бъде направено в създалата се ситуация. „Има двама ранени полицейски служители“, отбеляза министърът на вътрешните работа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини