От х:

Днес в x:

За ремонти в Баните: Джамиите подписани, църквата чака

Ремонтът в тази джамия/с. Сърница/ започва...

Разписването на договора за ремонт на три църкви в хасковските Минерални бани от Пловдивския митрополит Николай се превърна в същинска сага. Кога висшият духовен сановник ще сложи заветния си параф, с което ще финализира документите за реконструкция и реставрация на храмовете за около 1,2 млн. по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“, остава неясно.

След почти цяло лято кореспонденция между кметството в Баните и Митрополията, навръх Никулден именникът дядо Николай повика кмета Мюмюн Искендер за разговор. После обаче го отпрати с думите, че ще решават важните въпроси на „работна среща в работно време“. Такава беше насрочена за днес /10-ти декември/ в Минерални бани, а поставеното условие - да присъстват представители на земеделското министерство и ДФ „Земеделие“.

Заради това Искендер си издействал среща с министъра на земеделието Димитър Греков, който му обещал съдействие за малко удължаване на инфарктния срок 12 декември за разписването на документите за храма “Св. Георги“ в курортното селище. Изпуснат ли го, Баните ще трябва да върнат осигурените средства като неусвоени.

Днес там чакаха владиката или поне негови пратеници. Вместо това обаче им се обадили от Пловдивската митрополия, че ще получат покана към кмета за присъствие утре на Епархийски съвет в Пловдив.

...за църквата " Св. Георги" /Минерални бани/ все още не е сигурно

Междувременно днес са разписани книжата по същата мярка – 322, за ремонтите на две джамии в Минерални бани. По проектите за мюсюлманските храмове в селата Караманци и Сърница общината ще получи близо 800 000 лв, информира Искендер.

Опитваме се да се грижим както за мюсюлманските, така и за християнските храмове в общината. Имахме възможност да получим финансиране за джамиите и църквите, кандидатствахме и издействахме парите. Не ми е много приятно, честно казано, че ремонтът на джамиите ще стартира, а църквите засега остават.", коментира още Мюмюн Искендер.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини