От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводители: Ако не започне изкупуването – драсваме клечката

Тютюнопроизводителите на ориенталски сортове от Хасковски регион заподозряха фирмите-прекупвачки в картелно споразумение. Според тях изкуственото забавяне на изкупната кампания цели по-нискокачествена продукция, която да свали изкупните цени до минимум.

За да обсъдят проблема стопаните се събраха в с. Книжовник. На срещата пристигна и зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите “НАТ 2010“ Асен Кючюков.

Той посочи, че сортовете тютюни извън ориенталските вече са изкупени на 70-80 % , а за старт на кампанията за ориенталските няма и вест. Миналата година изкупуването е тръгнало още на ноември и по това време вече е било в разгара си. Средната изкупна цена за килограм е била между 6.50-7 лв. Сума, задоволителна за производителите.

Сега обаче се очаква прекупвачите да дадат средна цена от около 6 лв., което е неприемливо за бранша. Освен това според заявките кампанията ще стартира едва след Нова година. Обяснението на фирмите било, че тютюнът няма да е качествен. От “НАТ 2010“ обаче контрират, че тазгодишната реколта ще е по-качествена от миналогодишната.

Производителите са категорични, че изкуственото забавяне на изкупуването цели действителен спад в качеството, а от там и в цената. Листата съвсем ще изсъхнат и масата им ще спадне. „Тютюнът е прибран, изсушен, необходимо е само да се балира. Чакането обаче е сигурен бич за качеството му, защото всеки просрочен ден вероятността низите да започнат да мухлясват се увеличава“, коментират стопаните.

В България се произвежда най-качествения тютюн в цяла Европа, категоричен е и Кючюков. Особено когато става въпрос за района от с. Книжовник до границата с Гърция на юг и на югозапад до Македония. Той обяснява, че определящи за този благодат са почвите, които са уникални за ориенталските сортове.

Според статистиката, която води асоциацията пък тютюнът е поминък за 90 % от хората в Южна България.

В този част на страната сред най-крупните производители на ориенталските сортове са в свиленградското село Мустрак.

От там е и Живко Желев. След пенсионирането си бившият полицай се е заел с отглеждането на 120 декара тютюн.

Миналата година ипотекирал и къщата си срещу заем от 92 000 лв, за да разшири и подобри производството.

Стоката ми е прибрана и изсушена. Падне ли ми тютюна под 7 лв. обаче няма да го дам! Драсвам клечката!“, гневи се мъжът, защото твърди, че разходите му за килограм са около 5, 50лв.Прибрал е 25 т. от сорта “Крумовград 78“. „ Сметката ми не излиза никак! Трудиш се цяла година и накрая ти оценяват превиването на гърба за жълти стотинки!“, гневи се производителят.

Аз може и тютюн повече да не гледам, но ще приключа годината зрелищно, ако няма разбиране и кампанията не стартира веднага!", категоричен е той. Подкрепят го и колегите му, които съвсем не на шега обясняват, че вече са се запасили с туби с бензин.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини