От х:

Днес в x:

Турски вицепремиер поиска „Св.София”в Истанбул за джамия

Турският вицепремиер Бюлент Арънч, един от влиятелните хора в правителството, призова византийската църква "Св. София", която от близо 80 години е музей, отново да стане джамия. 

Коментирайки древната история на стария Истанбул, пълен с реликви от времената на древен Рим, Византия и Османската империя, той заяви, че в миналото може и да било примеливо бивши джамии да действат като музеи, "но днес Турция е различна".

"Гледаме тези невинна "Аясофия" и бихме искали скоро да настъпят щастливи дни за нея", добави Арънч, имайки предвид тя да се нареди сред близо 3000 джамии в многомилионния град.

Думите му, цитирани от "Файненшъл таймс", идват в момент, когато в страната продължава оживен спор за целите на ислямисткото управление на премиера Реджеп Тайип Ердоган и мястото на религията в обществения живот.

Арънч добави, че е "много щастлив" от превръщането в джамии на други две сгради с името "Аясофия" - в градовете Изник и Трабзон, които се възприемат и като тест за възстановяването като мюсюлмански храм на "Св.София". Вицепремиерът, който казва, че иска да напусне политиката, е от лагера в управляващата партия, който критикува премиера за възгледите и стила му. Именно затова думите му се възприемат като пример за това колко силен е станал консервативният блок в партията.

Самият Ердоган е казвал, че историческият паметник в сърцето на Истанбул трябва да бъде оставен така, както е. Но това не сложи край на споровете, раздухани миналия месец от имама на съседната "Синя джамия". Той призова гигантската византийска базилика да стане джамия, за да може да поеме струпването на молещи се по време на мюсюлманските празници.

"Аясофия" ( Ἁγία Σοφία или "Света Премъдрост") е изградена през VI век по времето на император Юстиниан и векове наред след откриването й през 537г. нейният 31-метров купол я прави най-впечатляващия християнски храм. По това време Източната Римска империя, на която Константинопол е столица, покрива обширни части от Европа и Близкия изток включително Южна Испания, части от Италия и Северна Африка.

След превземането на града през 1453г. тя е превърната в джамия, пищните й мозайки са покрити с вар и хоросан. Чак през 1935г. кемалистите я обявяват за музей, а по-късно ЮНЕСКО е включва в списъка си на обектите на световното културно наследство. "Св. София е и един от най-посещаваните туристически обекти в Истанбул.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини