От х:

Днес в x:

Гришо: Не съм звезда, това е само началото

снимка: в."Стандарт"

Григор Димитров се срещна с българските медии. Пред микрофоните застана в точно уговорения час. Направо разцепи секундата. В небрежен стил, седна и кръстоса крак. Дистанцията разчупи с въпроса "Как сте?" и с онази пленителна усмивка, с която печели фенове по цял свят. Баща му Димитър Господинов го придружаваше и се смеси с медиите. До Гришо застана неговият ментор Георги Стоименов. Той уточни, че първата ни ракета все още няма официално потвърден договор с треньора Роджър Рашийд, но това предстои да стане факт. А също и че Григор е много чувствителен към състоянието на екипа, с който работи и прави промени, когато очакванията му не се покрият.
Димитров остави зад гърба си най-силния сезон в своята кариера. Той спечели първата си титла при професионалистите в Стокхолм и игра финал срещу Анди Мъри в Бризбейн. Българинът се изкачи до 23-то място в световната ранглиста, удвои спечелените пари от наградни фондове и надви действащ номер 1 - Новак Джокович, в Мадрид.

 
 
Каква оценка си пишеш на сезона?
5 и 1/2. Това беше действително един много добър сезон, дори най-силният в кариерата ми. Чувствам се добре, спечелих важни мачове, първата си титла. Сега ми предстои кратка почивка и започвам наново с надпреварата в Бризбейн.

Как върви работата с новия ти треньор Рашийд?
Прекарахме малко време с него и за този период се опитахме да уточним какво ще свършим през следващия сезон.

Успехите, които постигна, дължат ли се и на това сътрудничество с него?
Той беше казал едно много интересно изречение "Никога не съм бил с някого, който печели първия си турнир, откакто съм започнал да работя с него". Мисля, че това е едно добро начало. Успехите в последните седмици ме зареждат с позитивизъм за бъдещето.

 Къде ще бъде базата ти на подготовка?
За момента сме решили да сме в Лос Анджелис. Калифорния е мястото, където искам да се подготвям. Харесва ми и времето там (смее се).

Какви са очакванията ти за новия сезон?
Чаках тази титла повече от година. Искам да стана по-постоянен играч, да постигна още повече успехи и да спечеля още турнири. Рано е да обявявам конкретни цели. Винаги след първия турнир от сезона започвам да мисля какво искам да направя през годината.

 Кой бе най-хубавият ти момент през 2013 г.?
Имах доста запомнящи се мигове тази година, които ме карат да се усмихвам още повече, но това е само началото.

 Планираш ли да участваш за Купа "Дейвис"?
Ако влезе в програмата ми, разбира се. Защо не? Още не сме я изготвили. Може би ще има някои промени в нея.

 Как усещаш настроенията на публиката, когато играеш срещу големите имена в тениса?
Последните няколко пъти, особено на мача срещу Джокович, залата викаше само моето име. По едно време се чудех дали това става наистина. Бях прекалено концентриран. Разбира се, подкрепата на публиката е много важна.

 Покори много върхове, чувстваш ли се звезда?
 Още не съм покорил върха, който искам
Не бих казал звезда, но отношението на играчите и турнирните директори към мен вече е различно.

А кой е този връх, към който се стремиш?
Турнир от Големия шлем.

"Уимбълдън"?
Който падне първи. (смее се)

Важно ли е за теб как те приемат в България? Държиш ли на обичта на хората тук?
Аз съм си българин и представям родината си по възможно най-добрия начин. Разбира се, оценявам това, което България ми предлага. В много интервюта казвам, че съм от България и съм запазил тази ценност в себе си. Никога не съм се срамувал и не съм имал проблем с това. Ето сега хората знаят къде е България на картата, та дори и Хасково, а за мен това значи много.

Имал ли си предложения да се състезаваш за друга държава?
Никога не е обсъждана подобна възможност.

Дразниш ли се от коментарите за личния ти живот?
Това е неизбежно. Не искам да смесвам личния с професионалния такъв.

Имаш много съветници около теб, но каква ще бъде ролята на баща ти в бъдеще?
Много? Майка ми, баща ми, Георги Стоименов и треньорът ми, са хората, с които взимам решенията. Обсъждаме, говорим.
Успехът в Стокхолм е не само моя заслуга, но и на екипа около мен.

 Какво ще споделиш за тенисистите от твоето поколение?
Всеки от нас е толкова различен от другия. Всеки си има негова черта, с която се представя. Янович се отличава с агресивната игра и сервиса, Раонич - по същия начин. Само бъдещето може да покаже дали ще има големи съперничества между нас. Имаме си уважението, поздравяваме се. Всеки иска да е по-напред от другия и това е нормално, не само в спорта. Понякога е по-интересно да играеш с тях, отколкото с някой друг.

Сбъдна се и голямата ти мечта да играеш с Роджър Федерер, с когото те сравняват. Как анализираш тази среща?
Едно е да се гледа по телевизията, друго - да се играе срещу него. Тежко е да разсъждаваш след подобни мачове. Исках да мина през този двубой. Бях напрегнат. Мисля, че това напрежение го имаше и от двете страни. Той не е по-различен от другите - има повече титли и повече опит, но той е играч като всички. Беше интересно от емоционална гледна точна. Психически бях по-изморен, отколкото физически. Разбрах кои са нещата, които следващия път трябва да направя по-добре.
Няма да му се дам
Трябва да призная, че ми беше смешно в началото на мача. Исках да се засмея по едно време. Особено, когато започнахме да сервираме. Сега, след като играхме един срещу друг, нека другите да преценят дали има прилика и основание за сравненията. Лично аз не се дразня от тях. Той все пак е един мой конкурент на корта.

 А какво си казахте на мрежата?
Каза ми "Продължавай да работиш в същия дух". Имаше още нещо, което обаче ще запазя за себе си. Миналата седмица след победата над Фонини, го срещнах и го попитах как да играя срещу Дел Потро, а той ми отговори: "Ако ти кажа, после ще трябва да играя срещу теб".

Как приемаш негативните коментари за теб?
Тези неща рядко стигат до мен, но дори да ги чуя, те ме амбицират и окуражават още повече. Всеки има право да изказва личното си мнение.

Често се обсъжда физическата ти форма. Остава ли ти време за работа във фитнеса?
 Аз не излизам от фитнеса. Той е ежедневие за мен. Ще ви разкрия и една малка тайна. След финала в Стокхолм веднага влязох във фитнеса.

 Готов ли си за пет сета на високо ниво?
 В момента мога да изиграя четири перфектни. Продължавам да работя върху петия.

 А как си почиваш?
Почивката ражда шампиона. 5-6 дни са ми достатъчни. Релакс за мен е да съм си вкъщи. От толкова пътувания просто имам нужда да нямам какво да правя.

Играеш ли тенис за удоволствие?
Всеки ден. (смее се)
 
 
 
в. "Стандарт"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини