От х:

Днес в x:

Калпава вода превръща Орфей в гробище за бойлери

Нагревателят на семейство от бл. 27 в Орфей. сн.любител

Кална, мътна или просто мръсна вода заплашва здравето и унищожава електрическите уреди на жителите на най-големия хасковски квартал Орфей, сигнализират самите те в писмо на редакционната ни поща. В кореспонденцията те предлагат снимки както на водата, така и на това, което остава от нея в уредите.

Водата никога не е била хубава и по правило орфейци не я пият, пишат те, но преди около месец станало невъзможно течността от чешмите да се използва за каквото и да е било. Мътилката била грандиозна. Мащабът на мръсотията лъснал след като домакинство от блок 27 тръгнало да ремонтира изгорелия си бойлер, който описват като нов. При отварянето му лъснали куп нечистотии и кал. Нагревателят пък бил обилно покрит с котлен камък и съответно изгорял. Сменили го, но след 5-6 дни се наложило ново отваряне на бойлера. Хората с изумление видели нов куп нечистотии. „Все пак бе в по-малки количества“ честно допълват те. Има си хас.

Именно при такива повреди орфейци нагледно се убеждават колко негодно е това, което идва по чешмите. Макар да не го пиели, те все пак готвели с него. Потърпевшите от 27-ми блок обаче сериозно се замислят, дали да не приготвят и храната си с минерална вода. Което е тъжен куриоз - хасковлии плащат най-скъпата питейна вода в България, но трябва да плащат още, ако не искат да стоят гладни и жадни.

Справка в сайта на ВиК Хасково показва, че мръсотията не е в резултат на авария, каквото е най-честото обяснение на „водните“ в подобни ситуации. Мътилката излиза, когато от хидравличния удар при пускането на водата от стените на десетилетните водопроводи се откъртва наслоената мръсотия и поема към чешмите. За да я имат в своите, орфейци май не се нуждаят от аварии.

Кварталът се водоснабдява от северната водонапорна кула, която пък се пълни с вода от Ябълково. Положението не е по-цветущо и в онези райони от града, които са на други източници. Преди време ви разказахме за неволите на семейство от улица Найчо Цанов, кв. „Воеводски“ което получаваше от чешмите си пясък в строителни количества. Там също смениха бойлери и перални, като се принудиха да монтират филтри на всяка чешма, защото пясъчната добавка продължава и до днес.

Г.Христов

Нагревателят даже имал приспособление за събиране на котления камък, но въпреки всичко изгорял
...което не е чудно ако си има работа с това
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини