От х:

Днес в x:

Почетоха баща и син свещеници на храмов празник в Добрич

Паметна плоча на баща и син свещеници бе открита на днешния храмов празник на църквата в димитровградското село Добрич. Стоян Дойчев и синът му Иван Стоянов Попов са служили в селото повече от половин век - от 1871 до 1934 година. Бащата Стоян Дойчев е завършил за свещеник в Пирот и бил ръкоположен през 1871 година в Добрич. По това време селото още нямало църква. Тя е изградена десет години по-късно. Строежът започва през 1880 година, а за основите и стените на храма са били използвани камъни от изоставено турско гробище край Узунджово, разказа Иван Маринов, внук на Иван Стоянов. Паметната плоча на двамата свещеници – баща и син, бе поставена по инициатива и със средства на потомците им. Повечето от тях присъстваха на днешния храмов празник в селото.

Църквата „Св. Иван Рилски” е била осветена през 1881 година. В нея до 1908 година, когато е ръкоположен синът Иван Стоянов, служи бащата, който починал през 1913 година. Той е отдал 37 години от живота си в служба на Бога в Добрич. Синът пък е свещеник на селото в продължение на 26 години, служи в храма до 1934-а.

Баща и син имат големи заслуги в историята на селото, разказа техният наследник Иван Маринов. По тяхна инициатива през 1891 година се построява и селското училище. След като го осветил, отец Стоян Дойчев влизал в класните стаи и да преподава, поради липсата на учители.

Паметната плоча на двамата свещеници е изработена от Георги Делчев. Днес тя бе открита от архиерейския наместник отец Георги Тодев и от потомците на двамата заслужили жители на Добрич. За храмовия празник днес в двора на църквата бе раздаден курбан.

Тодор Кръшков   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини