От х:

Днес в x:

Съкращават 11 000 чиновници. Вестниците в събота

24 часа: Най-враждебно за сирийците е във Враждебна

Еврокомисарят Кристалина Георгиева посети новия лагер за бежанци във Враждебна и определи условията в него като ужасни. После призова за търпение.

Това бе преди седмица.

Лагерът приютява хора от различни националности, но най-много са сирийците, бягащи от кръвопролитната война там.

Българската агенция за бежанците откри лагера преди около месец. Оттогава медиите не са допускани в него, за да опишат условията.

Първото, което човек забелязва вътре, е, че въпреки лошото време игрището е пълно с хора и има много деца. Става ясно защо, когато влезеш в сградата - не може да издържиш и 5 минути, без да ти се повдигне от ужасната смрад.

 

24 часа: 2% от цената на бензина - за ранените при катастрофа. Литърът ще скочи с 5 ст.

150 милиона лева могат да бъдат осигурени за лечение на ранените при катастрофи, ако цената на горивото се увеличи само с 2%, предлага Васил Василев, основател на Съюза на работодателите.

Това прави 5 стотинки отгоре. Сега цената е 2,50 лв. средно, а у нас се харчат 3 000 000 000 литра бензин и дизел годишно.

Тези 5 стотинки от всеки литър могат да се събират в целеви фонд, от който да се покриват всички разходи на болниците и НОИ по лечението и възстановяването на жертвите по пътищата. Сега за това държавата харчи 100 милиона лева.

 

Труд: Камери на КАТ не снимат по тъмно

Мобилните камери в патрулните автомобили на КАТ не могат да снимат коли с превишена скорост след здрачаване. Трябва да им се купят допълнително инфрачервени светкавици.

Стационарните радари снимат нощем, но не засичат автомобили, фучащи с над 250 км/ч.

Това са част от нещата, които КАТ не иска шофьорите да знаят.

Труд: Съкращават 11 000 чиновници

Съкращения на чиновниците с 10% залагат управляващите при подготовката на бюджет 2014, научи "Труд". Това значи, че на 1 януари щатните бройки на администрацията трябва да са по-малко с около 11 000.

Финансовият министър Петър Чобанов е изпратил указание до всички министерства, държавни агенции, комисии, до НОИ, здравната каса, обществените медии, администрацията на президента, Народното събрание и др., според което средствата за заплати за догодина трябва да бъдат разчетени при съкращение на числеността на персонала с 10%.

 

Стандарт: Данък здраве в частни фондове

2% от данък здраве може да влизат в частни фондове. Така те ще плащат част от медицински дейности, които в момента покрива изцяло държавната здравна каса. Остатъкът ще се поеме от НЗОК. Това е вариантът, който засега най-много сме харесали с премиера Пламен Орешарски, имаме и други, съобщи министър Таня Андреева вчера. Проектът предвижда частична демонополизация на касата от юли догодина. Управляващите искат болниците да могат да сключват договор с всички фондове наравно с НЗОК. При този вариант касата ще има надзорна и дофинансираща функция, обясни д-р Андреева. Това е само един от вариантите, търсим най-добрия, коментира шефката на здравната комисия в НС Нигяр Джафер. Не съм запозната с идеята, за мен по-добре фондове да покриват неща, които в момента касата не плаща, като медицинските изделия и някои скъпи лекарства, заяви пък директорката на НЗОК Румяна Тодорова.

Стандарт: Акциз вдига цените на цигарите

Местата, където се продават цигари, ще бъдат намалени, а депутатите ще подготвят план за вдигане на акциза за тютюневите изделия, като това може да стане още от началото на 2014 г. Това стана ясно на заседание на бюджетната комисия към парламента. Акцизът на цигарите да се вдига плавно до 2018 г., когато трябва да достигнем минималните нива за ЕС, предложи Петър Ганев от Института за пазарна икономика при обсъждане на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Целта е цената на цигарите да не се вдига рязко, за да се ограничи и резкият скок на контрабандата. Предложението беше подкрепено от представители на тютюневата индустрия и от депутатите, които се ангажираха да изготвят план за вдигане на акциза преди второто четене на промените в закона.

Монитор: ЦИК сваля имунитета на кандидат-депутатите

Бившите управляващи мерят магистралите в мотивите си за оставка на кабинета.

ЦИК ще има право да сваля имунитета на кандидат-депутати след отправено прокурорско искане. Това предвижда проектът за нов Изборен кодекс, който се разглежда в специализираната парламентарна комисия.

Сега: 49 държавни структури получиха заповед за 10% съкращения

Финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства и други държавни органи да предприемат 10% съкращение на персонала. Съкращенията ще влязат в сила от 1 януари 2014 г. и ще засегнат не само централната администрация, а и всички второстепенни разпоредители. В някои структури, които вече са оптимизирали персонала, зрее сериозно напрежение срещу решението.

Разпореждането е изпратено до министрите, администрацията на Народното събрание и на президента, държавни агенции и комисии - общо 49 институции. В списъка попадат още осигурителният институт и здравната каса, които в мандата на ГЕРБ преминаха под шапката на държавната администрация, БНР и БНТ, Конституционният съд, Сметната палата, омбудсманът. Те трябва да пресметнат разходите си за заплати на база 10% съкращение на числеността на персонала. "В тази връзка трябва да предприемете действия за промяна на устройствените си правилници, в това число и на второстепенните ви разпоредители с бюджет, не по-късно от ноември 2013 г.", пише още в документа.

Дума: Столичната община приютява уволнени кадри на ГЕРБ

След като ГЕРБ падна от власт, Столичната община се оказа спасител за изпадналите от държавното управление кадри на ГЕРБ, съобщава Медиапул вчера. Първо за кмет на столичния район "Витоша" беше избран бившият шеф на СДВР Валери Йорданов. Той обаче не само не спря порочната практика на предшественика си Стойко Дуков за отдаване за жълти стотинки на атрактивни общински имоти, но дори отмени негови заповеди за провеждане на конкурси. До момента Йорданов не се е отчел публично какво е направил, за да спре порочната практика. В края на септември по предложение на Йорданка Фандъкова за кмет на столичния район "Илинден" пък беше избран бившият депутат от ГЕРБ Иван Божилов, който стана популярен по време на парламентарния вот с изнасянето на чували от зала "Универсиада" в София. В четвъртък СОС се готви да назначи бившия зам.-министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Димитър Георгиев за член на борда на "Метрополитен". Промени ще има в ръководството и на общинската охранителна фирма "Егида". Новите попълнения са Калин Стануков, който беше главен административен секретар на АЕЦ "Белене", и Иван Йонов, ексшеф на държавната фирма "Студентски столове и общежития".

Капитал дейли: Медийният пазар в България: олигарси, табута и фасадна демокрация

Публични дискусии за състоянието на българските медии се водят от много години. Тъжната констатация е, че те почти не дават резултат. Българските медии сякаш не осъзнават, че се саморазрушават като подкопават доверието на зрителите и читателите си.

Поредната такава среща беше проведена във вторник в София, организирана от фондация "Конрад Аденауер" и "ПанЕвропа - България" под заглавие "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?". Както отбеляза в началото на изказването си един от гостите - посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер: "Ако медиите не работят добре, една държава би изгубила своя демократичен характер, дори и да запази демокрацията като фасада".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини