От х:

Днес в x:

Санираме блока с четвърт от сумата, ЕС дава останалото

Представители на етажната собственост от Хасково ще имат възможност да обновят жилищата си значително по-евтино. На 7, 8 октомври на площад „Свобода“ от 15 часа, а на 9-ти в малкия Бизнесцентър се провежда информационната кампания на министерството на регионалното развитие.

По време на срещите управителите на етажната собственост, както и самите обитатели, ще могат да зададат въпросите си и да поставят казуси, свързани с участието на собствениците в проекта „Енергийно обновяване на българските домове”. Той е на ЕС и Европейски фонд за регионално развитие.

Освен областния град, проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност до 2015 година. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за всички проекти е 50 млн. лева.

Целта е да се осигурят по-добри условия на живот в многофамилни жилищни сгради чрез подобряване на визията им и на енергийната ефективност. За всяка одобрена сграда собствениците могат да получат финансова помощ до 75% от стойността на набелязания бюджет за обновяването на съответната сграда.

От оперативната програма се покриват изцяло разходите за обследване и за установяване на техническите характеристики на сградата, включително и за изготвянето на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции.

Неговата цел е да подпомогне сдруженията или отделните собственици в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини