От х:

Днес в x:

Филип Златанов подаде оставка

В 12.30 днес председател на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов е подал оставка. Това съобщи Кирил Добрев, койот оглавява парламентарната комисия, разследваща Тефтерчето на Филип Златанов.

Днес Златанов трябваше да бъде изслушан от депутатите за това какво се е случвало в неговата комисия и изпълнявала ли е тя политически поръчки, притискала ли е опоненти на предходноот управление.

Оставката си Филип Златанов е внесъл днес с писмо до председателя на НС Михаил Миков. Връчил я е не лично, а чрез своя адвокат.

Намерение са искане на оставката на Златанов заяви още тази сутрин в сутрешния блок на бТВ социалистът и председател на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията Кирил Добрев.

Днес аз ще го помоля да си подаде оставка, защото при него има конфликт на интереси и е доказана реално политическата му свързаност с висшестоящи фигури от ГЕРБ, бяха думите му.

Той обясни и механизма, по който е работила споменатата комисия: „Постъпва сигнал, председателят заедно с главния секретар разпределят този сигнал в правна дирекция, събират доказателства и вкарват тези доказателства в преписка, която се разглежда от членовете на комисията. Съсредоточена е прекалено много власт в председателя. Само на него е подчинена цялата специализирана администрация".

Припомняме, председател на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси беше обвинен в престъпление по служба, след като разследващите откриха бележник, в който е записвал политически поръчки - кого комисията да "удари", кого да пощади и кого да прикрие.

Държавното обвинение констатира в хода на разследването редица нарушения в работата на Комисия на Филип Златанов. Сред пропуските са неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките.

Сред записките се срещат и инициалите Ц. Ц., Б.Б., И. Ф. Често срещано е и името на президента Росен Плевнелиев.

Самият Златанов обясни, че в тефтерчето, което беше намерено от разследващите на бюрото в кабинета му, си е записвал драсканици.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини