От х:

Днес в x:

Хасково jazz за 17-ти път

Мутата в работна обстановка по последните подробности преди феста

Джаз фестът е моя рожден ден, Нова година и Великден! Той е най-големият празник за мен през годината!“. Така вдъхновено анонсира предстоящата седмица от 23-ти до 28-и септември шефът на “Хасково jazz”  Димитър Русев -Мутата.

Началото на 17-ото издание на джазфорума  е в понеделник от 19 ч. в клуб “Ралица“. Откриват Blue light project- Надя Тончева-вокал, Живко Велев-китара, с участието на перкусиониста Иван Тонев.

През втория ден на феста интересна и препоръчителна е фотоизложбата на унгареца Атила Лорант, която е от съпътстващите музикалната програма прояви.

Изложението, което пристига в Хасково благодарение на Унгарския културен институт в София, е с интересното заглавие „ 3X3, 52, 486“. Ексентричното на пръв поглед заглавие обаче си има своето простичко обяснение. Авторът, който е основател на Фондация „Изчезващи култури“ се занимава с фотодокументирането на туземните народи. Проектът му, който ще бъде показан в рамките на хасковския джазфеста получава името си заради композициите от фотографии, които са подредени в 3X3 матрици. Обяснението за следващите две цифри е, че фотографиите са изготвени през 52-те седмици на годината. Фотодневникът заедно с 18 „самостоятелни“ творби, допълващи 52-те композиции, съдържа общо 486 фотографии.




В рамките на джазовата седмица участват и австрийците Матиас Льохер и Ева Клампфер.

Пред галери „Форум“ на 27 септември в 12 часа свирят хасковлията от класа по китара на Цветан Недялков Мирослав Ламбов, Стоил Иванов-ударни, с участието на Станислав Арабаджиев- пиано.

От 18 часа същия ден на сцената на театъра се качва полско представителство Jacek Szwajq. Следва интересния българо-йордански проект Rainbow bridge, Cross culture project. В смесената формация са българите Николай Иванов Ом- пиано, китара, тамбура, Владимир Величков-кавал, Петър Тодоров -перкусия и двамата йорданци Ибрахим Криес-бас, и Лама Закария-пиано, вокал.

В последния ден на феста, на 28 септември, шоуто по традиция ще е на открито пред Младежкия център с участието на Димитър Сираков проект, джаз фюджън формацията X.KEY в състав: Ленко Драганов, Иван Иванов, Данаил Петков Илия Тенев, Иван Тонев и Димитър Русев.

Точката на официалната програма в тазгодишния джаз фест в Хасково слагат Sofia jazz band.

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини