От х:

Днес в x:

Заловиха иманяр със съкровище от фалшификати

Бизнесът с фалшиви антики процъфтява в Хасковско

Хасковската полиция залови в Симеоновград огромно количество златни и сребърни монети и други изделия от благороден метал. Смята се, че това са антики, изкопани от иманяри в историческата местност "Асара". Цялото съкровище е било спипано на 10 септември в апартамент на улица „Търговска“ в центъра на Симеоновград. То включвало 423 монети с различен диаметър, метална купа и метална чиния с орнаменти по тях и още 39 богато орнаментирани предмета, наподобяващи пръстени.

Те били на 61 годишен мъж от Казанлък на име Красимир Т., който е задържан. Той пристигнал в града преди около месец с кола с великотърновска регистрация. Бил във връзка с известен местен иманяр и лихвар, който бил многократно задържан от полицията за подобни деяния. Сега обаче униформените нямали улики срещу него.
Полицаите са потърсили нумизмати, които да направят експертиза на намерените артефакти и да оценят тяхната историческа и финансова стойност. Едва след това ще бъде повдигнато обвинение. Ако се докаже, че става дума за находки с историческа стойност, задържаният попада под ударите на Наказателния кодекс. За иманярство се предвижда наказание от 4 години затвор и глоба до 20 000 лв.


По неофициална информация обаче става дума за майсторски изработени фалшификати. Особеното е, че монетите наистина са от злато и сребро, при това някои от тях с много висока проба. Били изработени по снимки и рисунки на истински артефакти. Подозренията на бъдещите купувачи се разсейвали, след като се убеждавали, че металът наистина е благороден. Фалшификатът пък можел да се разпознае само от експерт.
Находките били пласирани зад граница. Досъдебното производство ще продължи поне месец, лаконично коментираха от полицията.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини