От х:

Днес в x:

Броят децата на бежанците, търсят им учители

Проблемите с бежанците или по-точно с децата им, които би трябвало да започнат училище след броени дни, ще обсъжда утре шефът на Регионалния инспекторат по образование в Хасково Мариела Златева с училищни директори. Срещата е рутинна в началото на учебната година по въпросите за образователния процес. Само преди ден просветният министър Анелия Клисарова разпореди да се търсят учители сред сирийските бежанци, както и подходящи помещения, за да бъдат пригодени за класни стаи.

Проблемът е доста обширен и по него ще трябва да работят няколко институции, съвместно с Агенцията по бежанците. „Първо с директорите трябва да уточним броя на учениците, които ще започнат новата учебна година в Хасковски регион. След това трябва да видим дали сред тях има, и колко са сирийските деца. Важно е да се уточни броят на тези, които вече имат вече статут на бежанци“, обясни Златева.

Освен за самия образователен процес, трябва да се помисли и за адаптацията на децата-емигранти. Важно е да се разпределят и по класове“, допълни тя.

Междувременно ще се търсят сред сирийците и учители, които да преподават на майчин език.

Засега е ясно, че 30 първолаци повече от миналата година ще пристъпят училищния праг тази есен в региона.


М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини