От х:

Днес в x:

Една от най-опасните птици на планетата (видео)

Не, това не е динозавър, нито кадър от Джурасик парк. Казуарът е втората по ръст птица, срещана в наши дни на планетата и една от най-опасните. 

Има три вида казуари. Най-едър е Шлемоносият, с почти човешки ръст 1,60 м. и тегло до 90 кг. Обитават Нова Гвинея и индонезийските острови Ару, Серам и Халмахера. Пак там се среща и малко по-малкият Оранжевошиест казуар (70 кг)кг.  Има и казуар-джудже - само около 1 м. висок и с тегло 45 кг. Освен в Нова Гвинея се среща и в части от североизточна Австралия. Казуарите са слабо проучени, включително не се знае след колко време се излюпват яйцата.

Гигантското пиле се храни с плодове, но похапва също насекоми и дребни животинки като жаби и гущерчета. Изключително плашливо е и това е причина да има доста смъртни случаи с хора, които са нарушили личното му пространство. Другата причина са мощните му крака.

Казуарът е изчезващ вид, затова дори за екземплярите в дивата природа се полагат грижи. Което не е лесно, предвид лошия му нрав и това, че живее в тропически гори.
 

Кафевите екзампляри са мъжки. Женският е пъстър и много по-агресивен. Местата в Австралия, където могат да се видят казуари, са специално обозначени и привлекателни за туризъм

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини