От х:

Днес в x:

Селски кметове готвят бунт заради европрограми

Селските кметове в Община Димитровград се заканиха да стачкуват, снимка-архив

Кметове от населените места в димитровградска община се заканиха да стачкуват, ако поверените им кметства не бъдат включени в обхвата на програмите "Региони в разтеж" и "Развитие на селските райони".

На среща с председателя на Общинския съвет Стефан Димитров управниците заявиха още, че са готови да изготвят обща декларация от името на кметовете, която да бъде изпратена Министерски съвет, МРРБ и Народното събрание.

Причините са задълбочаващите се проблеми в малките населени места, липсата на всякакви средства и невъзможността да реализират по мащабни проекти.

За опасността селата от община Димитровград да останат без достъп до парите от европейските програми, е говорил на среща с кметове и кметски наместници Димитров.

Председателят на общинския съвет разясни също, че, ако не бъдат предприети ефективни мерки, селата ще останат без средства и през следващия програмен период – 2014 – 2020 година. Това обаче води до риск от обезлюдяването им, тъй като важните инфраструктурни проекти, както и мечтите за решаване на питейните проблеми на селищата от Димитровградско, ще бъдат отложени за далечното бъдеще.

И поясни, че е възможно в обхвата на програмата „Региони в растеж” да попаднат и селата от общината, а не град Димитровград. По този начин, те също ще имат достъп до 65-те милиона лева, които програмата е осигурила за финансиране на проекти.

Шефът на местния парламент е припомнил на кметовете и наместниците, че лично е внесъл в Общински съвет – Димитровград докладна с искане за попадане на общината ни в обхвата на „Развитие на селските райони”. Освен това е провел редица срещи с депутати и министри, от които е поискал съдействие това да се случи. Резултатите обаче не са обнадеждаващи, смята още Стефан Димитров.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини