От х:

Днес в x:

Реабилитация: Ромки напират да са майки на изоставени деца

Христина Стоянова показа пътя. С Пепи на училище

Ромите в Хасковско са на път да реабилитират етноса след като обръщат тенденцията жените им да изоставят масово децата си. Все повече са семействата, които кандидатстват да отглеждат зарязано в дом детенце.


25 от общо 57-те семейства с приемна грижа в областта са от хасковското село Динево. Мнозинството от тях са от ромски етнос. За разлика от тези които изоставят, тези които приемат са жени на възраст между 40 и 50 + години, които вече са отгледали свои деца. Другата съществена отлика е, че работят, макар понякога и само полска работа. Условията в които гледат децата пък нямат нищо общо с копторите в гетата-става дума за прилични селски къщи. Комисия от хасковските социални внимателно отсява желаещите да станат майки, а месеци наред служители от службата подлагат на наблюдение новосъздаденото семейство. Първият който повлече крак бе 53-годишната Христина Стоянова, която през 2010-та година взе от дом "Надежда" 5-годишната Пепи. В момента детето вече е щастлива ученичка, изцяло свикнала с новата си среда. Увеличават се броя на родителите, които приютяват второ дете от дом. Обикновено в такъв случай първото се осиновява.


Приемната грижа получи силен тласък след като стана професионална, тоест майките получават заплати за отглеждането на децата. До миналата година тези заплати се даваха от държавата, сега се плащат от общините. Сумите са леко увеличени. Така например за отглеждането на мъник до 7 годишна възраст се отпускат 495 лв. Отделно от това родителят получава и месечна помощ за детето в размер на 195 лв, плюс полагаемите се детски. Сумите обаче са по граждански договор, така че не са чисти. Въпреки това доходът е приличен за кризата.
Тенденцията ромите да се включват в професионалната приемна грижа се наблюдава и в други райони на страната. По данни от пловдивски медии цели 9 семейства от легендарния пловдивски квартал Столипиново, са подали документи да се грижат за изоставено дете. Основният мотив за повечето от тях е заплащането, но не е само това, коментират социалните.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини