От х:

Днес в x:

14 казана фасул къкрят в двора на църквата за утрешния празник

Майсторките Златка и Христа край казаните с фасул

14 казана с фасул къкрят в двора на хасковската църква "Успение на Св. Богородица" в днешния ден преди Голяма Богородица. Около огъня се въртят главните готвачки - 85-годишната Златка Вълкова и 59-годишната Христа Христова. Те наглеждат казаните, докато под навеса още десетина помагачки се справят със зарзавата за постния курбан.
"Преди да сложим боба да ври, първо го оставяме да постои до иконата на Св. Богородица", обяснява майсторката на фасула Христа Христова. "В него не се слага и капка олио", бърза да добави жената. Като поуври бобът, в казана се добавят зеленчуци и подправки - кромид, зелени чушки,домати, джоджен, магданоз.
Към 17 часа отец Антоний ще освети гозбата и тя ще се раздава на миряните в двора на църквата.
Утре, 15 август, Църквата отбелязва така наречената Голяма Богородица. Успението на Света Богородица е един от големите християнски празници, отбелязван и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата “успение” - заспиване. Три дни преди смъртта архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание е да види светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата закъснелият Апостол Тома, намират само плащаницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: “Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни”. В памет на явяването й пред апостолите, Църквата определя този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави “въздигане на хляба”.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. В този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария.
Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини