От х:

Днес в x:

Махалата се присетиха, че са мюсюлмани точно за Байрама

Характерна гледка пред джамията-ромка се моли за пари

Ромската Република се сетиха, че са мюсюлмани точно за на днешния Рамазан-Байрам. Сещането се състоеше в десетки ромки, награбили деца, които просеха ударно пред входа на централната Чарши джамия. Нахалството им бе толкова голямо, че дори и религиозно задължените да даряват милостиня мюсюлмани в един момент вдигнаха ръце. Това по никакъв начин не спря мургавата обсада, която на смесен турско-цигански продължаваше да мрънка за пари, в общи линии с немалък успех. По време на свещения месец Рамазан заможните мюсюлмани трябва да дадат на бедните  задължителната милостиня "зекят". Това се счита за дълг към нуждаещите и онеправданите. В Република всички се имат за такива.

Религиозното вдъхновение на мургавите обаче стигаше само до просенето. Нито един от тях не направи и намек да влезе в джамията за да отправи молитва към Бог. В интерес на истината не бе сигурно и че ще ги пуснат, защото по неизвестни причини в джамията нямаше нито една жена..

Иначе помещението бе претъпкано с вярващи. Ходжа като диджей, с модерна озвучителна апаратура, припяваше молитви, а останалите му пригласяха с различна степен на ентусиазъм. По разчувстващите гледки ставаха отвън-стари и млади се прегръщаха искрено и си даваха прошка. Според изискването на вярата, по-младите трябва да искат прошка от по-възрастните.

Започващият днес Байрам продължава три дни в които мюлюлманите празнуват и се веселят. Празникът завършва свещеният месец Рамазан, в който постите са ударни и строги. По данни на статистиката, у нас празнуват 1.5 млн. души. По света този празник се отбелязва от близо 2 млрд. 

Г.Христов

Тази година мюсюлманите са задължени да дават милостиня не по-малко от 4 лв
Даваше се прошка

Ходжа с модерен пулт и микрофон припяваше молитви
Помещението бе пертъпкано, но без жени
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини