От х:

Днес в x:

Смок стресира туристи в гробницата в Мезек, друг съска от секция

Смок мишкар стресира група туристи оглеждащи тракийската гробница в свиленградското село Мезек. Влечугото се било свило в камерата на гробницата и си кротувало в тъмното, докато хорското присъствие не го разбудило. При вида на развиващата се змия, последвал истеричен бяг на посетителите. Не по-малко изплашен, смокът също търтил, но в обратна посока-към вътрешността на гробницата. Наложило се спешно да се вика спасителният екип на местната пожарна. Там имат утвърден алгоритъм за ловене на змии, съоръжен с остроумно устройство от стари автомобилни чистачки. Змията била скоростно уловена, но понеже е защитен вид, била пусната по живо по здраво.

Събрат на мишкаря пък проникнал в жилището на свиленградчани и си свил гнездо в секция в хола. Не е известно колко време преседяла змията там, но спокойствието и било нарушено от оправна домакиня решила да подреди вкъщи. В случая смокът нямало накъде да бяга, затова избягала жената. Бившата гражданска защита, сега отдел към пожарната, повторила спец операцията си и уловила неканения посетител, който също бил върнат на природата.

Поне 10 змии са ловени по сигнали от областната пожарна през последния месец. Случаите обаче са доста по-малко в сравнение с предходните години. Обикновено става дума за смокове, но дори и отровните пепелянки бягат от човека като дявол от тамян. Проблемът е да не ги настъпите. И още нещо, змиите са глухи и няма да ги прогоните с писъци, по-добре бягайте вие, съветват с усмивка спасителите. Ако случайно се озовете в непосредствена близост до влечуго, стойте мирно и при всички случаи-без резки движения.

Г.Христов

Приспособление за ловене на змии в ръцете на началника на спасителния отряд Стамен Кръстев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини