От х:

Днес в x:

Намериха машините на изчезналите миньори в Ораново

Късно снощи спасителните екипи са достигнали до мястото, където са работили във фаталния ден Иван Лазаров и Николай Михайлов, но беше открита само техниката, с която са работили преди да бъдат затрупани.

Издирвателната бригада в мина "Ораново" е изчистила повече от 8 метра от галерията, в която се предполага, че са затрупаните, остават още 2.5 метра. Галерията, където се предполага, че са миньорите, е дълга 12 метра, цялата е пълна с кал и глина и се чисти изцяло на ръка.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев спешно посети рудника след нов инцидент там и разкри сериозни нарушения в рудник „Ораново", а концесионерът Красимир Паргов отрече да има такива и прозря в идеята да се отнеме концесията на рудника социален рекет.

Очаква се днес икономическият министър информира народните представители за случващото се в мината.

Днес погребват починалият вчера миньор Асен Грънчаров. Траурната церемония ще е в 11.00 часа в Благоевград.

49-годишният мъж почина по време на работа в "Ораново".Според лекарите причината е инфаркт на миокарда. Починалият Грънчаров не е бил свързан със спасителната операция, което постави въпроса дали продължава работата в рудника, който няма одобрен план за тази година, както и платени концесионни такси за последните три шестмесечия. Това сочи проверката на министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Заради трагичните инциденти и неизрядните отношения с държавата и условията на труд и кметът на Симитли поиска наказания за управата на рудник "Ораново".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини