От х:

Днес в x:

Глас народен срещу бюрократично-административното осмисляне на първите 7 години

Позицията на партията на Светльо Витков по наболелия проблем в образователната система бе разпространена днес в писмо до медиите.

Днес 1 август (четвъртък) 2013 г. от 15.00 ч. в Народното събрание от парламентарната комисия по образование и наука ще бъде внесен за разглеждане и гласуване проектозакон за предучилищно и училищно образование. Същият бе внесен за обсъждане през м. ноември 2012 г. от зам.-министъра на образованието тогава, г-жа Милена Дамянова. 

http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/14397 

В този проектозакон, съставен от 131 страници е включено и предложението за задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст, с което ПП “Глас народен” е категорично несъгласна.

(Чл. 8. (1) Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, като родителят избира една от формите по чл.65, а държавата и общините се задължават да осигурят условия за обхват на децата в детските градини и в групите за предучилищно образование.)

По данни на Eurostat за образование за 2011 г. са отделени следните % от БВП - Финландия (6,1%), Германия (4,6%), Франция (5,6%), Белгия (6,5%), Кипър (7,18%), Румъния (4,13%). Според европейската статистическа агенция, България е на последно място в Европа с 3,63% за същата година.

Средства под 4% от БВП не могат да донесат ефективност и да поставят началото на реформи в образователната ни система.

“Глас народен” смята, че в този проектозакон липсват не само философия и визия за реформа в образованието, но част от точките в него влизат в противоречие както със съществуващите законови норми, така и с конституционните права на ученици, родители и учители.

Като започнем от предучилищното възпитание, преди да бъде осигурено място за всеки подрастващ в съответна детска градина, минем през свободата на избор, гарантиран от конституцията на Република България за всеки родител и стигнем до съмнителните педагогически ефекти от едно "теоретизиране", свързано с харчене на европейски и бюджетни средства.

Липсата на разбиране за мястото на "първите 7 години" в живота на човека е очевидна. Иначе казано, всичко се прави за "програми", които да харчат европейски пари и да пълнят нечии джобове, а не с идеята за подготвка на децата ни за реализация във висшите учебни заведения.

В закона не е рационализиран и "новият" регламент, по който ще функционира училищното образование и не е предвидена качествена промяна на системата, която да управлява образователния процес. Като започнем от министерство, регионални инспекторати, ръководства на училищата и стигнем до неразтоварения от несвойствени задължения и бумащина български учител.

Проблемът за категоризирането на училищата също не е решен и очевидно се прокарва поредната идея за "уравниловка" и във финансов, и в съдържателен план.

Ако така предложения проектозакон бъде приет, въпросът за техникумите и изобщо цялата система на професионално ориентираните училища ще остане висящ. Те ще попаднат в законов вакуум и ще престанат да фунционират ефективно. 

Затова, считаме, че този закон би трябвало или да включва темата за професионалното образование, или да бъде приет едновременно със специализиран такъв.

Ефектът от бързото приемане на толкова недообмислен и необвързан закон би бил "закриване" на професионалното образование у нас и лишаване на индустрията ни (която дава 1/3 от БВП) от така необходимите кадри.

В закона отново липсва и специална точка (или раздел), която да регламентира и спецификата на учителския труд. Многократно обяснявахме, че без подобен законов регламент всички възможни промени в образователната система остават кухи и несъдържателни.

Проблемът за добрите практики в нашата образователна традиция - математическите, езиковите, природоматематическите гимназии и училищата по изкуствата не е решен и даже са приети абсурдни от гледна точка на приложението им ограничения. 

Убедени сме, че така предложения проектозакон е поредният продукт на бюрократично-административно "осмисляне" на проблемите на българското образование.

На заседанието на комисията по образование, предвидено да се проведе на 1 август (четвъртък) от 15:00 ч., “Глас народен” ще представи своето становище по отношение на проектозакона за предучилищно и училищно образование.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини