От х:

Днес в x:

Драгомир Стойнев ще дава обяснения за рудник "Ораново" пред НС

По настояване на депутата от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев председателят на Народното събрание Михаил Миков ще отправи покана към сегашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да дойде на изслушване в парламента заради инцидентите в рудник "Ораново".

Добрев припомни, че в мината вече 16 дни тече спасителна акция в мината, а днес се е случи нов инцидент със загинал човек. В студиото на БНТ Добрев, заедно с Ерменков, посочиха, че работната ситуация в мината не е цветуща и припомниха колко много предписания за безопасност на труда са отправяни към собственика на мината Красимир Михайлов, но не са изпълнени.

Междувременно стана ясно, че Драгомир Стойнев е заминал за мина "Ораново" във връзка със смъртта на 49-годишния миньор Асен Грънчаров. Мъжът е получил инфаркт, когато влязъл в мината за първа смяна. Сигналът бе подаден в 7:30 часа, предаде БГНЕС.

Тялото на починалия бе изкарано пред депото за вагоните и влакчето, където изваждат от рудника въглищата. На място пристигнаха следователи от Второ РУП, полицаи, управителят на рудника Валери Манов, началникът на Областната инспекция по труда Петър Попадиин и директорът на ОД на МВР комисар Георги Костов. Валери Манов заяви, че става въпрос за инцидент: "Не е трудова злополука, на мъжа му е прилошало, получил е инфаркт и е починал", каза управителят на рудника. Комисар Георги Костов допълни, че предстои аутопсия, мъжът няма травматични увреждания.

Днес започва 18-ият ден от издирването затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов. Тази нощ са били разчистени 2,50 метра от галерия "А" в рудник "Ораново". Пространството е разчистено, за да бъде изграден предпазният щит към кръст "Б". Това се прави, за да се подсигури гърба на спасителите, тъй като те работят в галерия, която завършва сляпо след 10-ина метра. При разчистването тази нощ е била открита една от задвижващите машини, която от напора на калната маса е била изправена във вертикално положение. I смяна, която днес слиза в рудника, ще изгради щита, след което започва същинската работа по издирването на затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини