От х:

Днес в x:

Стойнев за "Белене": Аз спрях плащанията

Бившият енергиен министър от БСП Драгомир Стойнев обясни, че именно той е спрял плащанията за АЕЦ "Белене".

Вчера сегашният шеф на енергетиката Теменужка Петкова защити екминистърът от ГЕРБ Делян Добрев, който получи обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост около спирането на втората централа като препрати към наследника му Стойнев.

Според Петкова по времето на Добрев не са били извършвани плащания към "Уорли Парсънс", а това било правено по времето на Стойнев.

"Аз встъпих в длъжност като министър на 29 май 2013 г. През юни 2013 г., уволних целият Съвет на директорите на БЕХ, след като разбрах, че процесът с прекратяване на отношенията с компанията-изпълнител е напълно забатачен. Тогава спряха и плащанията. Спазих правилата и се съобразих като министър с едно решение на МС и на НС, срещу което бях гласувал като депутат от БСП. Те дори и това не можаха да направят – да си изпълнят административно и юридически, политическото решение за спиране на "Белене", отвърна днес Стойнев, цитиран от пресцентъра на партията си.

Той обясни, че подобно на Петкова може да извади протоколи на БЕХ от началото на 2013 година с разрешени разплащания.

"С документи обаче се занимават съответните органи, да ги оставим да си свършат работата", казва Стойнев и допълва, че работата на министрите е друга - да осъществяват контрол и да правят политика.

"Права е министър Петкова, няма как един министър да стои на вратата на НЕК и да дебне фактури, но един министър може да контролира БЕХ. Аз направих точно това – спрях процесът и го обявих публично на пресконференция, след която се самосезира и прокуратурата", каза още бившият енергиен министър.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини