От х:

Днес в x:

Прокуратурата поема нощната битка пред парламента. Преглед на печата

Действията на властта под обсада са водеща тема за петъчните вестници.

„На втория ден след сблъсъка между полиция и протестиращи и в първия парламентарен работен ден на ГЕРБ, основни фактори в държавата заговориха за нужда от диалог и съгласие. В същото време бяха дадени достатъчно знаци, че властта се втвърдява, а опозицията не смята да отстъпва.
Лидерите на БСП Сергей Станишев, на ДПС Лютви Местан и премиерът Пламен Орешарски заявиха готовност за диалог по националните приоритети, но без ултиматуми. Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиито депутати вчера се появиха в парламента за първи път след повече от месец бойкот, призова за мъдрост, оставка на правителството и дата за нови избори.
В писмено изявление сутринта Орешарски се обяви за "консенсус за намиране на изход от кризата, за възстановяване на държавността, справедливостта и развитието". Това бе и първата му реакция за сблъсъците във вторник.
"Решени сме да търсим обществено съгласие и диалог за постигането на тези цели", пише в позицията..." - в. „Труд".

"Готови сме на диалог с най-голямата група в парламента." С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев посрещна депутатите от ГЕРБ, които се завърнаха в пленарната зала вчера - 38 дни, след като я напуснаха, за да участват в гледането на 1-о четене на актуализацията на бюджета.
Председателят на ДПС Лютви Местан ги приветства с "Добре дошли!" и специално мина край първата банка, на която седнаха Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Вежди Рашидов, Цецка Цачева и други видни партийци. Зам.-председателят на ГЕРБ.
Цветан Цветанов отсъстваше, а никой от колегите му не знаеше къде е.
Добрият тон обаче не трая дълго. Още 9,25 ч Борисов взе думата.
"Каква е тая нервна система, която имате", атакува той управляващите. "Как ви е приятно да ви освиркват, като идвате на работа? Аз това не мога да си го представя. Ще разделите държавата така, че после никой няма да може да я оправи!", продължи лидерът на ГЕРБ.
"През февруари ни призовахте да си идем с мир. Докато говорехте, че съм диктатор, аз веднага си дадох оставката. А сега вие окървавихте столицата. Нови избори! Апелирам към мъдрост, ако можете да я проявите", викна Борисов и си спечели дюдюкания. "Моля без подвиквания към оратора!", с усмивка призова председателят Миков, на когото ден по-рано от ГЕРБ искаха оставката.
Борисов се оплака от протестиращите пред дома му - "Дали ще му е приятно на Станишев да не може съпругата му да излезе да си разхожда децата", попита от трибуната той." - в. „24 часа".

„Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Гласуваха 213 народни представители, от които "за" 115, "против" 88, 10 се въздържаха. Един депутат от ГЕРБ и всички от "Атака" се въздържаха.
Проектозаконът за актуализация на бюджета предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.
В заключителното си изказване пред депутатите днес финансовият министър Петър Чобанов посочи, че икономиката се стимулира не само с разходване на средства, а и с конкретни мерки като подобряване на бизнес средата и конкуренцията. "Ние стимулираме бизнеса с това, което му дължим", подчерта Петър Чобанов.
Според него актуализацията ще доведе до нормализиране на икономиката, при която банките ще започна да отпускат повече кредити и е възможно лихвените проценти да намалеят.
С актуализацията на бюджета не се увеличава размерът на дълга, който ще има държавата в края на година в сравнение със сега с планирането, заяви в края на дебатите лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев..." - в. „Дневник".

„Премиерът Пламен Орешарски най-после наруши мълчанието си и вчера взе отношение по кървавите сблъсъци пред парламента, действията на МВР и упоритите протести с искане на неговата оставка. От изказванията му стана ясно, че от него нищо не зависи. Той препрати към БСП въпроса докога ще съществува правителството и отказа да коментира действията на МВР под претекст, че не той е ръководил операциите. И докато БСП за пореден път твърдо застана зад кабинета и Орешарски, сред социалистите нараства недоволството срещу вътрешния министър Цветлин Йовчев, който е заподозрян, че умишлено е провел абсурдната операция по извеждането на депутатите от обсадения парламент. В "пъкления план", целящ да обслужи ГЕРБ, му помагал шефът на НСО Тодор Коджейков, който отговаря за сигурността на депутатите в парламента. Коджейков не отговори на въпроса на в. "Сега" за участието си в организацията на евакуацията...
"БСП като мандатоносител може да реши докога да свърши мандатът - до утре, до март или до края на мандата. Това, което аз съм поел като ангажименти, е на база на тази програма да правя периодични, краткосрочни, в рамките на няколко месеца, екшън планове или планове за действие, които да отчитам. До този момент се стремя да правя точно това. Аз не съм политически човек и няма да участвам в каквито и да е избори", заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали с него е обсъждан вариант за избори през май 2014 г...
По повод на обсадата на парламента Орешарски оцени като "голяма грешка" действията на протестиращите, но не и на полицията. "Аз видях всякакви кадри, на които хора хвърлят едри камъни, които няма как да са в центъра на София, което сигурно говори за предварителна подготовка", посочи премиерът. И отказа коментар за действията на МВР, чийто грешки бяха сред основните причини за ескалацията на напрежението в нощта на обсадата на парламента." - в. „Сега".

Протестите неизменно са сред най-отразяваните теми във всекидневниците .

„Активисти поставиха началото и на 42-ия пореден ден на гражданско недоволство. Протестиращите се заричат, че няма да се уморят да показват исканията си за оставка на правителството и ще изпълват площад "Независимост" всеки ден "до победата". Независимо от гражданската обсада във вторник, която завърши с тежки сблъсъци между полицията и активистите, днес протестиращите апелират към мирно шествие.
Необичайно в 42-ия ден протестиращите стартираха инициативата на бул "Дондуков", след като се  организираха във Фейсбук с идеята да блокират достъпа на депутатите до сградата на Народното събрание откъм булеварда, където се провеждат заседанията на парламентарните комисии.
За пореден ден днес се състоя и контрапротест пред германското посолство в столицата. За 29-ти ден протестиращите показаха соята подкрепа към кабинета "Орешарски".
Протестите не спират дотук. Тази сутрин се събраха и около 70 човека на протест пред сградата на ВСС с искане за оставката на висшия магистрат Камен Ситнилски..." - в. „Стандарт".

„За 42-и пореден ден продължават гражданските протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Сутринта около 50 души блокираха движението по бул."Цар Освободител" пред сградата на парламента за малко над два часа. Акцията протичаше спокойно, докато сред протестиращите се появи полицайка, която те разпознаха като участник в охраната на парламента от нощта на блокадата, прераснала в сблъсъци с униформените.
Обичайната вечерна акция, за която по традиция хората се събират в 18.30 ч. на площад "Независимост", започна по-рано, след като активисти се организираха във Фейсбук с идеята да блокират достъпа на депутатите до сградата на НС на бул."Дондуков", където се провеждат заседанията на парламентарните комисии. Малко след 17 ч. там вече имаше 50-60 души...
18.25 ч. - Протестиращи са заобиколили зам.-председателя на парламента Мая Манолова и й задават въпроси. Някои я питат кога е избрала да са изборите. Депутатката обяснява, че няколко пъти се е опитвала да води разговори с недоволните.
Към Манолова валят въпроси и реплики:
- Докога ще управлявате?
- Катарзис кога ще има?
- Ако вървите срещу народа, няма да бъдете щастливи...
- Къде са бюлетините от Костинброд?, на което една от протестиращите жени отговори:"Как къде?! В чантата й"
18.30 ч. - Мая Манолова се опитва да си тръгне, протестиращите скандират "Мафия" и "Оставка". Униформените образуваха кордон с нея. В резултат на това полицаи и над 50 души се придвижват заедно по ул. "Съборна" и така депутатката няма възможност да се придвижи. Накрая депутатката спря да отговаря и само се усмихва на протестиращите.
18.35 ч. - Шествието стигна до площад "Света Неделя", където депутатката Мая Манолова успя да се качи в такси. След като протестиращите започнаха да удрят таксито, народната представителка се отказа и тръгна пеша към Съдебната палата. Хората продължават да скандират "Мафия".
Мая Манолова успя да се качи в черен автомобил и в крайна сметка избяга от протестиращите..." - в. „Дневник".

Сблъсъците по време на 40-ия протест продължават да са сред най-коментираните теми.

„Прокуратурата ще се самосезира за престъпление по служба и нанасяне на телесни повреди при и по повод изпълнение на служебните задължения, но става дума за единици полицейски служители. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, 
"Не мисля, че нареждането за извеждане с автобуса е издадено от вътрешния министър, ще стигна до извод откъде. Според мен нивото, от което е издадено, не е нивото на вътрешния министър, по-скоро ниво на лице, което е ръководело действията там", каза Цацаров. Имаше кадри от протестите, които показаха, че може би трябва да търсим хора, които са упражнили насилие не само от едната страна на барикадата, но и от другата, и то съвсем неоправдано насилие. Огромната част от служителите се държаха абсолютно коректно, полицията запази максимално спокойствие и редовите полицаи, които бяха там на място, те нямат отношение към начина на извеждане на депутати и избраната за това тактика, каза Цацаров. 
Той посочи, че прокуратурата има възможност да се самосезира и след като са потърсили данни за случилото се, явно го е направила. „Без съдействие и то такова, каквото трябва да се окаже на прокуратурата, по отношение на това кое подразделение къде е било, кой служител къде е би разположен и кой се крие зад конкретни шлем, ще е трудно. Мисля, че ръководството на МВР ще окаже максимално сътрудничество", каза още Цацаров... 
Софийската районна прокуратура се самосезира от материали в електронните и печатни медии за инцидента пред парламента в нощта на 23 срещу 24 юли, съобщиха по-късно от пресцентъра на прокуратурата. Прокуратурата е започнала две проверки. Първата следва да установи - упражнено ли е било полицейско насилие, а именно - налични ли са данни за престъпление по служба и нанасяне на телесни повреди при и по повод изпълнение на служебните задължения от отделни полицейски служители, когато между протестиращите пред Народното събрание граждани и органите на реда е възникнало физическо съприкосновение.
Предмет на втората проверка е събиране на данни относно наличие на хулигански действия и противообществени прояви от отделни лица сред протестиращите граждани. В хода на проверките ще бъдат изискани записи от видеокамерите в района на инцидента, ще се анализират видеоматериали от телевизионните оператори, както и ще се снемат обяснения от свидетели-очевидци." - в. „Сега".

В. „24 часа" публикува интервю с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров:
" - Г-н Лазаров, грешка ли беше опитът на МВР да изведе депутатите с автобус, след като беше ясно, че няма как да не се стигне до сблъсъци с протестиращи?
- Продължавам да твърдя, че решението, което взехме, беше правилно с оглед на анализа на информацията, с която разполагахме към този момент.
Предприетите тактически действия не сработиха 100% и поради тази причина не бе постигнат желаният резултат.
- Какво не сработи?
- Не е удачно да коментирам. Категорично заявявам обаче, че при последващите оперативно-тактически действия извеждането на депутатите мина без инциденти.
- Ще се търси ли отговорност от полицаите, които биха с палки хора от протеста? Видяха се доста окървавени лица.
- Уверявам ви, че се извършват щателни проверки по случая. Ако компетентните органи установят, че има служители на реда, които са превишили правата си, то разбира се, че ще им се търси съответната отговорност..."

Вестниците съобщават и имената на двамата мъже, които са заподозрените за атентата на летище „Сарафово".

„Година след бомбения атентат срещу автобус с израелски туристи, в следствие на който загубиха живота си петима израелски и един български гражданин, властите молят обществеността за съдействие по отношение на две лица, за които се предполага, че са свързани с атентата.
Двамата са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин.
В периода 28.06 - 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. „Слънчев Бряг" и с. Равда...
През юли 2012 г. FARAH е наел в с. Равда лек автомобил „Рено Клио" с ДКН: A9027KT.
Умоляват се всички, които разполагат с информация за лицата, да се обадят в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана." - в. „Стандарт".

"Труд" научи, че в терористичния акт е замесен още един човек. Той бил с европейски черти, но самоличността му досега не е известна. Заподозрените са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad Farah, известен също като Hussein Hussein)...
Разследващите подозират, че двамата се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности. Ползвали имената Брайън Джеймисън (Brian Jeramiah Jameson), Жак Филип Мартен (Jacque Philippe Marten) и Ралф Уилям Рико (Ralph William Rico). С неистинските имена през юли 2012 г. Фара взел под наем в Равда "Рено Клио" с регистрационен номер A 90-27 KT.
По време на разследването стана ясно, че мъж с име Ралф Уилям Рико потеглил към Румъния след атентата. Неговите фалшиви документи бяха намерени край Цар Калоян. Обгоряла фалшива шофьорска книжка на името на Жак Филип Мартен от щата Мичиган пък бе открита на летището след атентата. Бе открита и сим карта от Мароко на това име...
Проверка на "Труд" откри във фейсбук три профила с името Мелиад Фара. В единия е отбелязано, че мъжът е учил в университет в Ливан и живее в Сидни, Австралия. Последната му активност била през март 2012 г. Във втория профил има същите снимки както в първия. Третият мъж с такова име няма никаква активност. Единствено на 13 юни м.г. е поместена снимка на стрелящ войник..." в. „Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини