От х:

Днес в x:

Потомка на граф почете рождението на Левски и свободата на България

Възстановка на Априлското въстание отбеляза 135-години от освобождението на България

Правнучката на полския граф Станислав Домбровски днес дойде на крака в Ябълково, за да участва в празника на славянското единство, който от десетилетия се организира в димитровградското село. Той се провежда неизменно в най-близката събота и неделя до рождената дата на апостола на свободата Васил Левски. Малко известно е, че великият българин се ражда на 18-ти юли/6-ти юли стар стил/. Кой знае защо, в България повече наблягаме на датата на обесването му - 19-ти февруари.

Връзката на Ябълково с Левски не е случайна. Тук е бил третият по значимост революционен комитет от вътрешната революционна мрежа на Апостола, след големите структури в Стара Загора и Чирпан. Документирано е, че Левски е посещавал многократно село Алмали /сега Ябълково/, където основава и интернационалния славянски комитет. В него членуват чехи и поляци, сред които и знаменитият граф Домбровски. Последният е изключителна личност.

Роден през 1840-та година с титлата граф в Полша. Макар и потомствен аристократ, става знаменосец на селските маси в свирепото антируско въстание, избухнало в Полша през 1863-та година. След жестоката разправа на царизма с бунтовниците, Домбровски бяга в Турция където работи като главен инженер в Баронхиршовата компания, която строи железницата Одрин-Белово. Като професионален революционер не може да стои безучастен пред готвения в България бунт. Обучава рота доброволци за българсакта възстаническа армия. След погрома над организацията на Левски минава в нелегалност. Воюва начело на български доброволци в руско-турската Освободителна война. Вероятно тогава е и убит. Днес в България живеят 6 негови праправнуци. Правнучката Станислава Домбровска днес остави цветя пред паметника на предтеча си в село Ябълково.

Празникът на славянското единство бе отбелязан с възстановка на Априлското въстание. Драматургията бе впечаттляваща, реквизитът - още повече. Участниците бяха мобилизирали цяла артилерия от черешови топчета, пушки и пищови-кремъклии. Ако арсеналът е бил на разположение на въстаниците, навремето бунтът сигурно е щял да успее, коменитраха впечатлените зрители.

Освен рождената дата на Апостола, събитието бе и в чест и на 135 години от освобождението на България от османско робство.

Г.Христов

Четенето на "кървавото писмо"
Въстаниците в Ябълково бяха подготвили цяла черешова артилерия
Която подкараха под звуците на "Боят настана"
Станислава Домбровска уважи събитието
...и поднесе цветя пред паметника на знаменития си прадядо
Дните на славянското единство бяха заредени с много младежка енергия
...и с излишен патос от страна на някои участници
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини