От х:

Днес в x:

Банките да понесат по-голям риск, ако клиент не може да плаща ипотеката си

Банките да понесат по-голям риск, когато клиент не може да изплаща ипотеката си, е новата идея, която обмислят управляващите, съобщава bTV. Обсъжда се възможността, когато банка продаде жилището на неизряден длъжник, да се счита, че той вече не е длъжник, дори и цената на имота да не покрива изцяло сумата на ипотечния заем.

Така ще се избегнат ситуации , в които домът на клиента е иззет и продаден на половината от покупната цена заради срив на цените на имотите, например. Така той продължава да дължи на банката значителна част от ипотеката.

 „На един човек , който е останал без работа, без жилище, остава да му виси половината кредит и му виси с досието. Рискът за ипотеката трябва да се покрива от банката - да си правят сметката колко могат да вземат при евентуално неизпълнение от кредитополучателя”, казва Йордан Цонев.

Споровете между банките и техните клиенти да бъдат поети от Комисията за защита на потребителите преди да стигнат до съда. Това обсъждат управляващите с БНБ и Асоциацията на банките. Идеята е съставът на комисията да бъде разширен и тя да влезе в ролята на финансов омбудсман.

Шефът на бюджетната комисия в парламента направи уговорката, че защитата на потребителите няма да бъде за сметка на стабилността на системата и ще бъде съобразена с правата на вложителите в банките.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини