От х:

Днес в x:

Без гей парад в събота

Снимка: Младежка ЛГБТ организация "Действие"

Гей парадът, който бе насрочен за тази събота, 22 юни, е отменен. Това се разбира от писмо на Българския хелзинкски комитет, един от организаторите на "София прайд 2012", в което се изразява несъгласие с решението.

Съобщението е адресирано до медиите, кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на СДВР Ивайло Спиридонов.         

В него се казва, че "отмяната на тазгодишния "София прайд", след натиск и манипулации от страна на Столична община и представители на МВР спрямо организаторите, на практика представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране."

И още: "Столична община и СДВР на среща с организаторите изказаха вербално притеснения за сигурността на участниците и препоръчаха на организаторите да отменят шествието. При наличието на реални притеснения за сигурността на участниците в шествието или на други хора властите са длъжни да осигурят тяхната сигурност и само в краен случай – самите те да отменят събитието. Вместо това Организационният комитет на прайда сам оттегли заявлението си, с което прие давлението на общината. Общината не се ангажира да излъчи свой представител, който да дойде на пресконференцията за "София прайд 2013", насрочена за днес, и да аргументира нуждата от отмяна, нито направи това на свой нарочен брифинг. 

Още преди началото на протестите Столична община увещаваше организаторите на прайда да отменят събитието си за друг момент, защото в събота, 22 юни, е Задушница и "от БПЦ ще скочат". В последното си изявление от 17 юни Светият синод на Българската православна църква, обявявайки хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността за противоестествени и особено вредни, и твърдейки, че "всяко противоестествено взаимоотношение между двата пола или между представители на един и същи пол представлява обезценяване на човешката личност", официално призовава властимащите да отменят провеждането на прайда, "тъй като то заплашва моралните устои на обществото ни, както и здравето на нашите деца и на българската нация като цяло". Тази позиция трябваше да бъде заклеймена от Общината, не обслужена.

Скандално е, че Общината настоява за отмяна на мирното шествие "София прайд", но не направи това по отношение на планираните за същия ден агресивни контрашествия, което ще доведе до утвърждаване на политиката на омраза в България. Настояваме незабавно Столична община да отмени контра-прайд шествието, което беше обявено публично от ксенофобската организация Български национален съюз, както и всички подобни контра-прайд събития, насрочени или очакващи насрочване за този ден.

Отмяната на "София прайд" за неясен момент в бъдещето представлява опасен прецедент. Аргументът с опасността от провокации може да бъде използван винаги - през годините опасност е имало и ще има, дълг на институциите е да защитят правата на гражданите и да направят така, че мирното събрание да се проведе; или, ако според тях опасността е твърде голяма, да излязат с решение за отмяна и да понесат тежестта на всички въпроси, които следват. 

Както вече няколко пъти е заявявал, Българският хелзинкски комитет изразява категоричната си подкрепа и солидарност с протестиращите в мирните протести.  

Като един от акцентите в своята работа, БХК ще продължава да работи за равнопоставеността и опазването на правата на ЛГБТ* хората в България."

Писмото е подписано от Красимир Кънев, председател на БХК.

*Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини