От х:

Днес в x:

Кажи си го без заяждане. Ако не ти се мре

Караниците между съпрузите се отразяват отрицателно върху биологическото състояние на човека, твърди онлайн изданието Society and Religion, цитирано от БГНЕС.

Eкип от учени от Университета на американския щат Охайо е изследвал 37 семейни двойки. Общуването им било проследено с камери. Освен това по ръцете на участниците са правени леки локални увреждания, чрез които се проследявало колко бързо те са зараствали и цялостното здравословно състояние.

След 12 дни изследователите извършили проверка. Двойките с позитивно общуване демонстрирали по-бързо заздравяване на раните – за разлика от двойките с трудности и разправии. Тук очевидно ключова роля играе окситоцина – именно той определя бързината на зарастване на раните.

По думите на ръководителката на изследването Дженис Киколт-Глейзер окситоцинът изпълнява функцията на универсален защитник. Концентрацията му била най-висока при двойките без проблеми в общуването. С негова помощ раните заздравявали по-бързо.

Психолозите препоръчват да се избягват конфликтите. За целта трябва ясно и без заяждане да се изказват собствените мисли. Трябва също да се приемат особеностите и странностите на другия. В спора не бива непременно да търсиш победата. И последното – фокусирайте се върху положителното.

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини