От х:

Днес в x:

Картина прелетя океана за 85-годишнината на Михаил Павлов

С изложба отбелязва 85-тата си годишнина художникът Михаил Павлов. 19-тото му поред самостоятелно изложение е подредено в Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“.

Роденият в село Козлец художник се преселва през 1951-ва година в Хасково. Рисува от гимназист и е самоук. След казармата помага на един от най-известните по онова време портретисти Паско Запрянов. Използва предимно топлите, земни багри като жълто, червено, оранжево, кафяво. Закърмен съм с тези цветове от селото и от полето, където съм пасъл кравите. Използвам тези цветове и в картините си, защото те са ми най-близки до натюрела“, споделя авторът. На нюансите на цветовете Павлов разчита и за оптимизма и спокойствието, което иска да излъчват картините му .

Вдъхновение са му темите за селото, земеделието. Една от последните му картини е панорама от Хасково. Зад новата фасада на общинската администрация, Павлов е подредил старите, според него, знакови за Хасково къщи.

Авторът е получил вече и ценен подарък, който долетял за годишнината му от Америка-картина от внучката Диляна. Първата картина на внучката е подредена в изложбата на дядото под номер 1.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини