От х:

Днес в x:

Кооператори оглеждат най-доброто от рапицовите семена

Земеделските производители от кооперацията „Клас 95“ се събраха край опитното поле засадено с различни сортове рапица, внос от Франция.

Българските представители на фирмата-вносителка разясниха на стопаните плюсовете и минусите на 5 традиционни и съвсем нови сортове.

Така арендаторите могат да преценят нагледно какъвм сорт ще им е най-изгодно да бъде засаден на масовите полета през следващата кампания.

Има два по-нови хибрида, както и няколко от старата генетика, които от години са на българския пазар, подчерта Николай Чирилов от компания „Euralis”. Проучванията досега в Хасковски и Харманлийски регион показват, че при климатичните условия по тези места, най-добре се чувстват сортовете от средно-късната група като хибридите “Дунав“, „ Меркурий“ и „ Артист“. Това са и сортовете, които дават и най-добрите добиви и затова са предпочитани от производителите в южния региона. Добивите от тези сортове са между 350 и 420 кг. от дка. Приблизителният разход, който трябва да направи стопанинът за един декара рапица от семена, през торовете до жътвата е около 140-150 лв.

На световните пазари се повишава търсенето на рапицата, а интересът към нея рефлектира и върху цената й.  Тя върви свсяка изминала година нагоре и в момента е стигала до 950 лв. за тон., което е добра възвращаемост на инвестицията на стопаните, подчерта Чирилов.

По думите му няма друга от зърнените култури, която да има такава висока възвращаемост.

Все още не може да се прогнозира със сигурност какъв ще е добива през тази година, тъй като жътвата на рапицата започва след месец. Очакваните цени при изкупуването обаче са в диапазона от около 850 лв. за тон.

Преди две години площите засадени с рапица в България са били около 2, 3 млн.дка. Заради лошите климатични условия са загубени част от посевите. В момента площите са около 1,5 млн.дка. В Хасковска област са около 98 000 дка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини