От х:

Днес в x:

Започна жътвата на Биодизела

Жътвата на рапицата, известна като суровина за биодизел, започна днес. Културата за пръв път се засажда в региона, обичайното й място на отглеждане е североизточна България. Експериментът на гарвановската кооперация „Клас 95" обаче е на път да се окаже много успешен. Очакваните добиви от маслодайната култура са около 300 кг от декар при условие че всички други полета в Южна България жънат по около 200. Нещо повече, реколтата в северена България също се очаква да бъде доста по слаба.



В землищата на Гарваново и Татарево са засадени 1 300 декара. Те ще бъдат прибрани до края на седмицата, обясни председателят на гарвановската кооперация Тенчо Тенчев. Качеството на реколтата не подлежи на съмнение. Полевите замервания за влажност отчитат 9.00 % което е в рамките на абсолютно идеалното, коментират агроспециалисти.



Рапицата е значително по-маслодайна от еквивалетния й слънчоглед. От рапица се произвежда безхолестеролно олио, но най вече културата е известна като суровина за производство на биодизел. Той е много по-чист екологично и доста по-евтин от класическите горива. От 1000 кг рапица се добиват 1200 литра биодизел, от същото количество слънчоглед добивът е 900 литра. Причината за постигнатите добри резултати е правилното пресмятане на влажноста в почвата при сеитбата, уточнява агрономът Димитър Желязков.



Другото важно условие е качествената техника при прибиране. Комбайните Ла Верда са специализиране в жъненето на тези култури, чиято височина понякога достига метър и 20 см. Техниката бе предоставена на разсрочено плащане от старозагорската фирма „Оптикум" и това се оказа решаващо за навременното започване на жътвата, каза още председателят на гарвановската кооперация Тенчо Тенчев. Целия добив от рапица вече е договорен за износ в Турция.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини