От х:

Днес в x:

7-класниците вдигнаха нивото по български, 9 пълни 6-ци

С по-високите оценки, кандидатстването за желаните гимназии ще е по-лесно

Хасковските седмокласници значително повишиха тазгодишното си ниво на владеене на български език, което се отрази рязко на оценките им за кандидатстване в профилирани гимназии. От 2025 явили се на изпита по БЕЛ, средната оценка е 3.89, с близо 2 десети по-голяма от миналогодишната-3.71. Нещо повече, за разлика от миналата година когато нямаше нито една пълна 6-ца, сега има цели 9, а отличниците са 129 ! Скокът в оценките обаче се дължи и на онези региони, където има смесено население и чиито деца дърпаха регионалния бал надолу. Намалели са и двойките-от 385 на 367. Подобрението на оценките е още по-впечатляващо, защото тази година явилите се деца са с близо 300 повече, което би следвало да разводни и смъкне общия успех. В действителност става точно обратното. 

Резултатите по математика са куриозни - абсолютно еднакви в сравнение с миналогодишните. 2031 деца са излъчили 49 отличници и 5 пълни шестици. Процентът двойки също е равен-26.7 %. Само 2 стотни е разминаването в средната оценка – 3.44 срещу 3.46 м.г. главно заради по-големия брой деца. 

Много отдавна 6-ците по български не са били повече от тези по математика, коментираха зарадвани преподаватели. 

Общо 1380 седмокласници издържаха и двата изпита и ще имат право да кандидатстват за обявените 1144 места в 23 профилирани и 21 професионални паралелки. Ако всички от издържалите кандидатства, налице ще е реална конкуренция за местата, коментира началникът на РИО Иван Панайотов. Тепърва обаче ще има наши деца пробвали се в други региони и такива, които ще дойдат отвън в Хасковско. 

Славея Захариева от ПМГ Димитровград е ученика с най-висок бал от всички кандидатствали. Момичето има пълно 6 по математика и 5.927 по БЕЛ. На второ място е рожбата на потомствена математическа фамилия-Даниела Цветкова от хасковското ПМГ. Дядо и е бившия директор на Математиката и настоящ почетен гражданин на Хасково Дойчо Кръстев. Майка и е преподавателят по математика в същото училище и настоящ доктор на науките Юлия Кръстева, а вуйчо и е директорът на Езиковата в Димитровград/също математик/ Красимир Кръстев. Или както се казва – няма мърдане. Даниела има 6 по математика и 5.909 по БЕЛ. 

Подаването на документи за първия етап на класирането започва от 17-ти юни във втори блок на Обединените ученически общежития в Хасково и ОУ „Пенчо Славейков“ в Димитровград.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини