От х:

Днес в x:

БДЗП организира семеен Биг Брадър за лешояди

Двойката се редува в грижата за малките

Специализирана камера за онлайн наблюдение показва семейния живот на двойка египетски лешояди, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Гнездото се намира в Северна България, в една от малкото зони, където египетски лешояди все още гнездят у нас. В момента птиците се редуват в мътенето на яйцата. Очаква се малките пиленца да се появят в началото на юни. Това е единствената в света камера в диво гнездо на световно застрашения вид и предлага уникално изживяване – наблюдение на живо на излюпването на малките. 

Устройството е монтирано от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд”. 

Към момента в България има 27 гнезда на египетски лешояди.  Повече от половината двойки  - 17, вече мътят, като се очаква броят им да се увеличи.  

Природозащитниците стартират охрана от 13 от най-чувствителните двойки в България, за да им спестят фактора безпокойство от хората. Едновременно с това проекта предвижда и изкуствено подхранване  на 12 от тези  двойки.

Проектът LIFE+ „Помощ за египетския лешояд” цели предотвратяване изчезването на световно застрашеният египетски лешояд в България и Гърция. Проектът обединява 4 партньора от 3 страни: Българското дружество за защита на птиците (БДЗП); Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF – Гърция, Кралското дружество за защита на птиците на Великобритания (RSPB) и е финансиран от програма LIFE на Европейската комисия и фондация „А. Г. Левентис“. БДЗП е водещата организация.

Г.Христов

Мътене
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини