От х:

Днес в x:

НЦИОМ даде на ГЕРБ преднина от 9% срещу БСП

Преднина от 9% за ГЕРБ пред БСП даде Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) в социологическото си проучване на електоралните нагласи четири дни преди изборите.

Резултатите на НЦИОМ се различават значително от тези в изследванията на други социологически агенции, според които разликата между първите две политически сили е по-малка от 1%.

Гласа си за ГЕРБ биха дали 34% от анкетираните в проучването на НЦИОМ, а за БСП – 25%. На трето и четвърто място сред сигурните участници в следващия парламент се нареждат ДПС и „Атака” съответно с 13% и 9%.

Общо 19% от анкетираните, които са декларирали, че ще гласуват, ще отбележат в бюлетината други партии.

4 от тези други партии имат шансове да преминат изборната бариера от 4% от действителните гласове, според последното проучване на НЦИОМ. Това са НФСБ, РЗС, ДСБ, Движение „България на гражданите”. Разликите в прогнозираната електорална подкрепа за тях са незначителни, така че от НЦИОМ не се ангажират с класирането им.

Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция „Център – Свобода и Достойнство“ (Христина Христова и Касим Дал), както и „Глас Народен” на Светослав Витков.

Докато останалите социологически агенции дават сигурни прогнози за участието на пет партии в 42-то Народно събрание, от НЦИОМ прогнозират броят им да бъде между 4 и 7.

55% от анкетираните декларират, че със сигурност ще участват във вота в неделя.

„Резултатите от настоящото проучване на НЦИОМ, приключило четири дни преди вота на 12 май, са такива, че не дават възможност да се направи категорична прогноза за развоя на изборната надпревара,” отбелязват накрая от центъра.

Единственото друго социологическо проучване, което даде много сериозна преднина на ГЕРБ пред БСП, бе това на Мира Радева от МБМД от края на март. Данните от преди началото на изборната кампания отчитаха 30% подкрепа за ГЕРБ срещу 16% за втората БСП. Данните предизвикаха сериозни конфликти в гилдията на социолозите в България.

Източник: бТВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини