От х:

Днес в x:

Само една ефективна присъда за купуване на гласове след миналите избори

Над 50% от общо 239 дела за купуване на гласове, които прокуратурата е започнала след миналите избори, вече са прекратени. Всъщност само едно от делата е завършило с присъда за обвиняемия – 6 месеца затвор и 10 хил. лева глоба, информира Нова телевизия.

Човекът, който е получил ефективна присъда заради купуване на гласове, е от Лом. Той е платил по 20 лева на двама души, за да пуснат бюлетина за ГЕРБ.

Статистиката е безмилостна – 130 наказателни производства за купуване на гласове са прекратени, а по 72 дела обвиняемите са обявени за виновни. Освен човекът от Лом, който влиза в затвора, има произнесени условни присъди за четирима обвиняеми по други дела, а по останалите 67 дела наложените наказания са глоба и/или пробация.

5 години затвор и глоба между 10 и 20 хил. лева – това е максималното наказание, което правосъдната система у нас може да наложи за купуване на гласове.

Опитът сочи, че хората в България продават гласа си не само срещу пари. Натуралната търговия в тази сива сфера също е често практикуван похват за постигане на цели. Много често българските граждани продават гласа си срещу това някой да им плати сметката за парно, за ток, за вода, за телефон дори. Други „облаги”, които се дават за купуване на гласове, са алкохол, храна, някакъв домакински уред. В пазарджишкото село Ветрен дори са раздавали кокошки в замяна на гласове.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини