От х:

Днес в x:

Счетоводителка крала от полицията. Преглед на печата

24 часа: "Закрила на детето": Отнемат правата на родителите на Цецко с ампутираните пръсти

Дознание е образувано срещу майката на 5-годишния Цецко от Враца, чиито пръстчета на краката бяха ампутирани заради измръзване, инфекция и начален етап на гангрена. Другите й четири деца също са изведени от жилището и са настанени в институции.

Тъжната и страшна история на 5-годишния Цецко е известна на службите още от 2010 година, когато той за пръв път е поставен под полицейска закрила и е образувано досъдебно производство.

„Поводът за това досъдебно производство е била причинена телесна повреда на малолетно дете, член на въпросното семейство", обясни прокурор Камелия Трифонова, цитирана от Нова телевизия.

24 часа: Овчарят от Каменово дал клетва да гръмне следващия крадец в двора си

"В началото на демокрацията ми откраднаха 43 овце от двора. После хванаха апашите - цигани от Градец, и нищо не им направиха. Друг път ми задигнаха овце, докато бяха на паша по полето между Съдиево и Нова Загора, тази есен отровиха коча ми. Но още при първата кражба си дадох клетва, че влезе ли пак крадец в двора ми, ще го гръмна."

Това разказа пред "24 часа" Минчо Илиев от новозагорското село Каменово. Ден по-рано той простреля поредния крадец, дръзнал да проникне в кошарите му - 24-годишен мъж от с. Градец.

74-годишният бай Минчо е известен като работлив и почтен човек в селото, което е готово да започне подписка в негова защита.

Драмата се разиграла в кошарата през нощта срещу понеделник, където пенсионерът гледа 90 овце.

"Усетих още от предния ден, че нещо се мъти около стадото ми. Докато бях на полето с овцете, край мен се завъртя каруца с мургави пътници - уж събираха трева. Предната вечер пък някой направи опит да влезе в кошарата, но успя само да разбие горната запъналка - кучетата, имам 6, се разлаяха силно. Бях сигурен, че ще дойдат пак, затова след вечеря казах на жената, че ще се кача горе в сеновала над кошарата с пушката, за да чакам крадците", разказва бай Минчо.

Труд: Счетоводителка крала от полицията

Счетоводителка в Столичната дирекция на вътрешните работи е уличена в присвояване на 343 969 лева чрез заплатите на полицаите. Това лъсна от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, публикувана вчера.

От септември 2005 до август 2010 г. Валентина Тонева, "трудовик" в СДВР, надписвала заплатите в документите, които подавала към обслужващата банка. Сумите отгоре обаче се превеждали не към титуляря, а към сметки на Тонева и на сина . Счетоводителката е предадена на прокуратурата. Уволнена е от СДВР преди 2 г., обясниха оттам.

Аферата на Валентина Тонева е достойна за криминален роман, показва проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Задълженията в СДВР били да пише ведомостите на заплатите. Тя обаче разработила собствена схема как да извършва трудовите си задължения, включваща фалшиви документи и дискети с невярно съдържание.

Тонева водела двойно счетоводство. В документите на самото СДВР попълвала истинските данни за служителите - размера на работните часове, количеството извънреден труд, болничните, дължими заеми и т.н. Копие от цялата тази информация се съхранявала и на дискета.

Труд: Агент "Младенов" от ДС води енергетиката

Зам.-министърът в икономическото ведомство Божан Стоянов, който пое ресор енергетика, е агент на Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата, след като провери 37 лица от служебния кабинет за агентурно минало - премиерът, министрите и заместниците им.

Стоянов е бил агент "Младенов" на Софийско градско управление на МВР по линия на ДС. Вербуван е през 1988 г. Има данни, че е работил за службите и след 1989 г. От министерството обаче разпространиха писмо до Стоянов от август 2008 г., подписано от шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

В него пише, че след проверка към онзи момент комисията няма данни Стоянов да има минало в ДС. От МИЕТ настояха комисията по досиетата да изясни казуса. От комисията обясниха, че към 2008 г. по-голямата част от архивите на ДС, съхранявани в службите, не са били на разположение на комисарите.

Стандарт: Дянков чака 6-цифрен хонорар

6-цифрен хонорар очаква Дянков за книгата си, която вероятно ще излезе от печат наесен. Заради нея през последните седмици ексминистърът лично направил проучвания в 4 държави. Посетил отличниците в кризата Полша и Швеция, проблемния Кипър и Словения, където според прогнозите му скоро ще възникват финансови катаклизми, подобни на тези в малката островна държава.

Книгата е свързана с бъдещата нова служба на ексминистъра. Той няма да се занимава повече с политика, отдава се на академична работа.

Двата най-големи американски университета -

"Харвард" и "Станфорд", се бият за бившия ни финансист №1

Дянков има предложения за преподавателско място от тях. "Харвард" го иска за професор по финанси във факултета за държавни науки "Кенеди". А "Станфорд" - за професор по предприемачество. Бившият финансов министър обаче все още не е решил коя от двете оферти да избере. Според запознати в момента се е отдал изцяло на творческа работа покрай книгата си.

Стандарт: Откриха джобните на Юстиниян

Златно съкровище даде старт на археологическото лято. Учените откриха 7 великолепно запазени монети от благородния метал в първите дни на разкопките на нос Св. Атанас край варненския град Бяла. Научната експедиция с шеф доц. д-р Валери Йотов изкопа парите, които се оказаха от първата половина на VI век. Всяка от тях е с тегло 4.4 грама. Намерихме ги в малко керамично гърне с капак отгоре, сравнително добре запазено, каза за "Стандарт" доц. Йотов. Едната е от времето на Юстин, основател на Юстинияновата династия, а останалите 6 са от царуването на самия Юстиниян Велики. Монетите са с високо съдържание на злато - 98%, което е над 23 карата.

Монитор: Токът поскъпва от 1 юли

Токът най-вероятно ще поскъпне от 1 юли. Това стана ясно вчера от думите на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова. Освен зелената енергия и дългосрочните договори, тази година сериозен натиск идва и по линия на цената на въглищата. Тя беше намалена през 2010 г. и от тогава не е актуализирана от нивата си на близо 72 лв. за тон. В момента ДКЕВР прави изчисления как поскъпването на въглищата ще се отрази на цената на еленергия. Харитонова обясни, че въглищата формират 80% от себестойността на енергията на ТЕЦ-овете от Маришкия басейн. Затова шефката на ДКЕВР се опасява, че няма как поскъпването на въглищата да не отрази на тока. Представете си какво значи 20% увеличение при дял 80% на въглищата за най-евтината ТЕЦ „Марица-изток 2", каза тя.

Наред с това в заявленията си до регулатора всички енергийни предприятия - АЕЦ „Козлодуй", тецовете, ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про са поискали да им бъдат одобрени по-високи разходи от 1 юли. Това автоматично значи, че ще трябват по-високи приходи, които се покриват само през увеличаване на цената на тока.

Преса: Първите и предстоящите избори - прилики и разлики

В навечерието на майските избори хората от улицата издигнаха отново плакати за смяна на системата. Но тя вече е сменена. Никой не е конкретизирал, че иска анархия или връщане към еднопартийната комунистическа диктатура. Очевидно се иска някаква промяна на промяната. Ако става дума за смяна на модела - да вървим към президентска република или конституционна монархия, затова е необходимо ново ВНС и радикална промяна на основния закон.

Сега: МВР и ЦИК бойкотираха премиера за изборите

Централната избирателна комисия и Министерството на вътрешните работи бламираха премиера Марин Райков за две ключови инициативи около предстоящите избори - изборния борд и ротацията на полицаи в деня на вота, която да гарантира безпристрастността им. Въпреки многото натрупани въпроси и липсата на елементарна информация дори за регистрираните за вота кандидат-депутати ЦИК не счете за нужно да се яви на второто заседание на изборния борд и дори отказа да му предоставя информация. Идеята на Райков за ротация на полицаите пък вчера бе рециклирана от главния секретар на МВР Калин Георгиев до проверка за роднински връзки на хиляди служители, която надали ще бъде извършена задълбочено в оставащите дни до изборите.

За скандалното намерение на МВР да пренебрегне поисканата от Райков ротация на полицаите се разбра на проведеното вчера второ заседание на изборния борд. Пред членовете на борда Георгиев обясни, че всъщност ротация няма да има, а вместо това ще има проверка за роднински връзки на ангажираните за вота 35 000 полицаи. Те щели да бъдат проверени от самото МВР за връзки по права и съребрена линия с всички регистрирани кандидат-депутати и хилядите служители на районни и секционни комисии. Не е ясно как ще бъде извършена тази мащабна проверка в краткото време до изборите и какво точно ще се случи при установени роднински връзки. Георгиев увери, че при тези служители ще има ротация. В същото време Георгиев обясни, че поисканото от Райков въртене на полицаите в рамките на дадена област е невъзможно, защото полицейските служители едва ли не са закрепостени към собствените си управления.

Дума: 36 млн. лв. загубила НЕК от спирането на „Белене"

Информация за причинена вреда за 36 557 605 лв. на НЕК заради сключена необоснована рискова сделка с БНП "Париба" за мостово финансиране на проекта "Белене" разпространи вчера Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). ДУМА припомня, че такава информация бе подадена от АДФИ преди референдума за атомната енергетика. Сега, този път преди изборите, АДФИ разпространява същите данни.

Според тях НЕК е сключила суапова сделка с БНП "Париба" за 36 млн. лв. Смисълът е бил да се застраховат лихвените плащания, но в случая нищо не се е застраховало, защото не е имало плащания, тъй като ГЕРБ провали строежа на втората атомна централа. АДФИС обаче смята цената на тази сделка за пряка щета за НЕК.

От сайта на АДФИС става ясно, че в НЕК инспекцията е проверила обществени поръчки за 157 552 881 лв., като са съставени 2 акта за нарушения. Установено е, че вместо като инвестиционен, заемът от 250 млн. евро от БНП "Париба" е сключен като заем за покриване на текущи нужди на НЕК. Промяната на предназначението на кредита се превръща в основна причина той да не може да бъде обслужван.

Разходите по обслужване на кредита са 80 млн. евро, което е 32% от стойността му.

През февруари 2013 г. е приключила и планираната проверка на ЧЕЗ, която е установила 9 непроведени процедури за обществени поръчки за 507 269 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини