От х:

Днес в x:

Свалиха булото на 100-годишна легенда

Ген. Василев дръпна булото от възстановения паметник

Замминистърът на отбраната Ася Давидова и заместник началникът на отбраната на България генерал-лейтенант Стефан Василев тържествено свалиха булото на възстановения паметник на 10-ти родопски полк, намиращ се на територията на бившите военни поделения зад ДНА.

След близо година работа и налети 200 хиляди лева държавни пари, символът на легендарния полк светна като нов под мрачното и дъждовно небе на Хасково.

Паметникът е реставриран 1 към 1 спрямо оригинала издигнат през 1929-та година. Възпоменателните плочи сочеха датите на бележити сражения в които е участвал полка в периода 1915-1918-та година, времето на първата световна война. Легендарният си статут обаче полкът придобива точно преди сто години.

На 26-ти март 1913-та година родопци осъществяват първия пробив в източния сектор на считаната за непревзимаема одринска крепост. Тази победа слага край на освободителната балканска война, върнала на България стотици селища. Само в хасковска област те са над 70, подчерта в словото си областният управител Ирена Узунова. Губернаторът всъщност бе най-големия радетел на възстановяване на паметника и изграждане на мемориален парк, на мястото на запуснатите поделения. С нейно активно участие и с посредничеството на  Инициативния комитет за възстановяването на паметника на Десети пехотен родопски полк , бяха отпуснати 100 хиляди лева за разчистване на терена и още 100 бона за паметника. Тепърва ще се кандидатства за нов проект за цялостен мемориален парк. 

Трогателното на събитието бе не толкова официалното присъствие, колкото масирания приток на граждани от всички възрасти, които съвсем спонтанно дойдоха да почетат възстановената слава на родопци. Един от тях Тилко Русев, показа снимка на баща си пред оригиналния паметник от 30-те години. Присъстваха и много ученици, както и цели фамилии, несмутени от неприятния дъжд и досадния вятър. 

Замминистърката на отбраната пък импонира със стилно поведение и лаконична реч, в пълен контрапункт на словоизлиянията на останалите оратори и свещеници преди нея.

Г.Христов

Министър Давидова между генерал Василев и областния управител Ирена Узунова
Заупокойна молитва за загиналите герои
Официалното присъствие
и неофициалното
Тилко със снимката на своя баща пред оригиналния паметник
Стари приятели шефът на НИМ Божидар Димитров и шефът на РИМ Валентин Димитров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини