От х:

Днес в x:

Розова кутия на сърца пази „висящите артикули“ в Хасково

Социалната инициатива “висящо кафе“, която се заформи във Фейсбук и набра неимоверна скорост в цялата страна само за няколко дни вече има и последовател в Хасково.

Първият търговски обект, който ще прави добро на хората, е магазин „Олимп“. Макар и малко, дюкянчето, което се намира на Кърджалийска, вече е част от голямата кампания. Собственичката Марина Сидерова е разлепила и обозначаващите стикери за услугата, която се предлага в обекта й „висящо кафе“ и „висящ хляб“. Те действат от понеделник и за два дни вече са събрани около 14 бончета с платени предварително кафета и хляб.

Днес обаче купувачи  са платили и няколко „висящи кисели млека“. Има предплащане и за една „висяща вафла“, разказаха продавачките Марияна Иванова и Румяна Латева.

Момичетата са доволни, че са част от добрината и обясняват търпеливо на всеки, влязал в магазинчето каква е целта и смисъла на кампанията.

А това, че всичко е направено с мерак е видно и от кутията, в която се събират касовите бележки с платените стоки. Тя е розова на сърчица и с панделки. Сърцата са част от визията и на стикерите на магазина за „висящите хляб и кафе“.

Само за тази сутрин продавачките са дали вече платен от някого  хляб на трма души, включително и на баба с внучка, за които в квартала се знае, че са от бедните фамилии и преживяват трудно. „Хората реагираха с благодарност за осигуриня насъщен, към човека, който го е платил, макар и да е непознат.“, разказа Румяна.

Хората от махалата също одобряват инициативата. "Това е едно голямо добро. Повечето от хората, които живеят наоколо са възрастни и с малки пенсии. Левче за хляб или кисело мляко за някои може и да не е кой знае колко, но има хора, които не могат да си го позволят . Добрите хора са точно тези, които остават незнайни, но са отворили сърцата си за тегобата на другия. Така поговорката, че сития на гладния не вярва вече няма да има този смисъл, както преди“, разсъждават постоянни клиенти на магазинчето.

Усмихнатите продавачки пък обясняват, че познават хората от квартала и знаят много добре кой от какво има нужда. Тяхното усмотрение ще е и принципа, по който ще се раздават „висящите стоки“. Ако влезе гладен и поиска, също няма да го върнем, обещават момичетата и призовават повече собственици на обекти в областния град да последват добрия пример на шефката им и да се включат в кампанията.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини