От х:

Днес в x:

30-метрова топола готова да рухне върху хасковско школо

Тополата е в частен имот

Огромна топола със силно увреден ствол опасно надвисва над хасковското училище „Климент Охридски“ и близките къщи, сигнализираха живущи на ул. Братя Миладинови. При бурен вятър клоните се кършат като клечки, а дървото се люлее неистово, съпроводено с пукане и скърцане, обясниха те. В края на миналата седмица Хасково бе обрулен от вятър с над 100 км/ч, който дори издуха покрива на Автошколата. 

Според читателите ни, ред е на тополата. Освен че било старо, дървото било поразено от гръм миналата година. Стволът наистина бе прорязан от широка пукнатина, извисяваща се на поне 4-5 метра. Един от големите клони пък бе видимо изсъхнал.

Още тогава се заговорило, че дървото трябва да се премахне. Кавакът обаче бил в частен имот и поне по думите на хората, собственикът отказал да позволи рязането.

Доколко стволът е увреден в дълбочина не е ясно, трябва да се произнесат специалисти. За тополите обаче се знае, че при достигане на възраст около 40-50 години изгниват и са склонни да падат сами. С подобна презумпция, през 2010-та година община Хасково започна санитарна сеч на част от тополите край реката. Именно на местната администрация е вменено следенето за опасни сгради и опасни дървета и тяхното обезопасяване. От регионалната екоинспекция заявиха, че те се намесват само при вековни или защитени от закона видове. Тополите не са такива. 

Опитите ни да се свържем с отдел „Екология“ към местната община удариха на камък, поради непресекващо даващите свободно телефони. Други хасковлии с подобни проблеми обаче дадоха алгоритъма на действие. Съседите правят подписка и я пращат до общината с молба за оглед на опасното дърво. Ако специална комисия констатира, че дървото е опасно, то се премахва. 

Съседските междуособици на „Братя Миладинови“ обаче едва ли ще дадат живот на този вариант. Няма данни и от пряко застрашеното училище „Климент“ да са поискали оглед на дървото. До изясняване кой трябва да поеме отговорността, тополата ще има богат избор къде да падне. В непосредствена близост са двата корпуса на едно от най-многобройните хасковски училища, оживеното кръстовище с улица Атанас Узунов и поне няколко жилищни кооперации, които биха били в обсега на огромния ствол.

Г.Христов

Пукнатият ствол. На заден план е единият от корпусите на училище "Климент Охридски"
Тополата в петък. Вятърът е настелил земята със счупени клони
Санитарната сеч от 2010-та, за която не бяха необходими подписки
Падащите мъхчета може и да са приятни за някои, но падащите тополи не
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини