От х:

Днес в x:

Държавата пести 300 лв на гърба на онкоболен

Георги Маринов остана на студено тази зима

Отказ от социална помощ за отопление е оставила на студено през зимата хасковлията Георги Маринов, който от миналата година има ТЕЛК-ово решение за 100% инвалидност. Мъжът страда от рядката болест карцином на дванадесетопръстника, иначе казано рак.

През август миналата година, Маринов претърпял животоспасяваща операция в университетската болница в Пловдив. Оттогава състоянието му е добро. Покрай кахърите обаче, пропуска няколко подписа в бюрото по труда, където е регистриран като безработен. С което автоматично изпада от възможността да получи енергийната помощ, въпреки че отговаря на изискванията за доходи. 

„Не ми беше до това. Как да мисля за после, като може да няма „после“, свива рамене Георги. Пропуснал е подписите във времето когато е лежал по болниците. Първо в хасковската, през март, после из Пловдив през юни и август. След успешната операция се озовава без пукнат лев. Взима назаем от роднини и приятели колкото да преживява, като междувременно подава молба за ТЕЛК. Българският ТЕЛК обаче е известен с това, че може да осмисли поговорката „от умрял писмо“. Случва се хора да си отидат от тоя свят, докато чакат заветното решение. Сроковете обаче текат, като този за отоплителна помощ - края на октомври. На 12.10.2012 година Маринов подава молба до държавата за топло. Отказват му. Не помага и това, че е инвалид, защото по закон, трябва да има валидно телково решение към датата на подаване на молбата за помощта. Най-изненадващо обаче, ТЕЛК се оказва на висотата на очакванията от него и за рекордните 2.5 месеца издава решение. В началото на ноември комисията официално потвърждава 100 % инвалидност. Държавата обаче е неумолима-към датата на подаването на молба, 12.10. трябва да има валиден ТЕЛК, а няма. Закон. 

Стига се до съд. На първа инстанция, Административния съд присъжда в полза на Маринов. От социалните обаче обжалват решението. Каквото и да реши следващата инстанция, помощ тази зима Маринов няма да види. 

Поредния параграф 22 с калпавото законодателство, създадено повече да пречи отколкото да помага на хората, няма видим изход. „Истински съчувстваме на човека. Искаме да му помогнем, но ако при тези обстоятелства го направим, то ще е Незаконно“ коментираха от Социално подпомагане. На практика те трябва да пренебрегнат на два пъти закона, с подписите и ТЕЛК, за да отпуснат помощта. Няма логика, която да иска от някой да стане закононарушител. 

На второ четене се оказва, че Маринов е имал възможност да коригира поне част от пропуснатото. „С епикризите от болницата всяко бюро по труда ще му опрости пропуснатите подписи“ коментираха социални работници. А що се отнася до ТЕЛК-а, тук

„Параграф 22“ е непробиваем. Най-куриозното е, че при друга институция казусът е решен много просто. НОИ например също не дава пари без ТЕЛК. При излизане на решението обаче, начисляват със задна дата инвалидна пенсия от момента на настъпването на инвалидизацията, даже не и от излизането на телковото решение.

Така, на Георги Маринов са отпуснати пенсии от август 2012, а ежемесечните 197 лв той ще получава до 1-ви ноември 2013, когато трябва да се яви на нов ТЕЛК. 

За социална помощ обаче задната дата не важи, има изричното-“към датата на подаване на молбата“. 

Енергийната помощ вероятно ще си остане за държавата, която ще може да се похвали че е забогатяла с 325 лв. Спестени на гърба на инвалид.

Г.Христов

Съдебното решение от 15.02 което дава право на ищеца
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини