От х:

Днес в x:

Строят дом за 14 деца без родители

Нов дом за деца без родители и с увреждания ще бъде построен в Харманли. Първата копка на градежа направиха кметът на общината Михайл Лисков и директорът на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Калин Каменов.

Центърът за настаняване от семеен тип ще струва около 760 000 лв. Основното финансиране от близо 650 000 лв е по ОП „Регионално развитие“ на ЕС.

Проектант е Ет “Арка АБС“, а отговарящ за строителния надзор- „Агроводинвест“. Според договора с фирмата изпълнител на строителните работи-софийската „Абак ДС“ООД, центърът ще отвори врати след 75 дни. Той е в близост до детска градина и училище, което ще изиграе благоприятна роля за социализирането на децата от дома.

Идеята е малките да бъдат извадени от институциите за грижа за деца без родители и да заживеят в близка до семейната среда. „Всички сме длъжници на тези деца. Те трябва да са сред нас, а не както досега скрити зад стените на социалните домове“, подчерта Калин Каменов.

В новия си дом след около три месеца ще бъдат настанени 14 деца. „За достойнството и морала на едно общество може да се съди по отношението, което има към децата в неравностойно положение“, обяви още шефът на Агенцията за закрила на детето. В новооткритата институция ще започнат работа и 11 души от община Харманли, които ще се грижат за децата.

Домът в Харманли е един от 20-те в Българи. Следващата стъпка, която общината предприема е подготвянето и на проект за ситуирането на територията й на Център за обществена подкрепа, в който децата да прекарват свободното си време през деня.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини