От х:

Днес в x:

Заради хвърлена храна: Маймуните в зоопарка останали без зъби

Няма маймуна,която да не е загубила зъби от подхвърлена храна

Хасковските маймуни останали без зъби заради хвърляне на вредна храна от посетителите на местния зоопарк. Особено трагично било положението с малка маймунка, която останала само с три зъбчета, след като останалите били извадени, включително с корените. Зъбите били безвъзвратно развалени от ядене на бонбони, но и увредени заради хвърлянето на други твърди предмети, които доверчивите животинки опитали да сдъвчат. Фактът бе изкаран наяве от директорът на зоокъта Драгомир Димитров, след трагичната гибел на единият от хасковските щрауси в събота. Птицата се гътна след като се задуши с опаковка чипс, хвърлена от посетител. Днес пакетчето бе намерено в стомаха на животното, заедно с много „несвойствена“ храна, обясниха от ръководството на зоопарка. Аутопсията на мъртвия щраус потвърди, че отговорността за трагедията е храна хвърлена от посетител. Също толкова вредна като онази, счупила зъбите на маймуните. 

Припомняме, че в събота надвечер един от двата хасковски щрауса умря пред очите на десетки посетители, включително майки с деца. Птицата се задави с подхвърлена полиетиленова опаковка и след многократно повръщане, издъхна минути по късно. Паникьосаните родители масово извеждаха децата от зоологическата градина, докато ги залъгваха че „пилето легнало да спинка“. 

Това е вторият случай на загинал щраус в хасковския кът, след подобен инцидент преди няколко години. Тъй като щраусите не могат да живеят сами, местният зоопарк спешно търси партньор на оцелялата женска. Междувременно спешно се поставят нови табели с призив гражданите да не хвърлят храна на животните. На практика обаче пазачите нямат правомощията да се намесят, дори и някой демонстративно да пренебрегва предупрежденията им.

Г.Христов

Оцелелият женски щраус е толкова стресиран, че дори не иска да приема храна
....и бяга при първа възможност в къщичката си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини