От х:

Днес в x:

Партия ще вкарва депутати без да са и членове

Петя Ставрева и общинските съветници Евгени Колев и Железан Узунов

Обединените земеделци се готвят да влизат във властта, с гражданска квота в своите листи. Това обяви лидерът на партията Петя Ставрева на брифинг в Хасково. Дамата още не бе готова да говори за проценти, но се похвали, че нейните земеделци са единствената политическа формация, която е предвидила места в своите листи за обществено значими личности, без те да са членове на самата партия. Дебатът за гражданската квота чака формирането на коалиция, център-дясно, която трябва да атакува НС с гласовете на демократите в България. В коалицията ще участват СДС, радикали, демократи, Гергьовден и др. „Ще има и нови лица“ обеща Ставрева. Специално в Хасково, лицата бяха познати. Съводещи пресконференцията бяха общинските съветници Евгени Колев и Железан Узунов, сред присъстващите земеделци бяха бивши и настоящи политически фигури.

Иначе земеделците очаквано задълбаха в земеделската тематика, с очевидна нотка на носталгия към едновремешните ТКЗС-та. Многократно г-жа Ставрева заяви, че българското земеделие трябва да се организира в кооперативи, а още повече повтори думата национално- национална политика, национално доплащане, национална стратегия и прочие национални протекции. Сред тях са ограничаване на земеделския внос от трети страни. Ако искаме да запазим българското, това е един от начините, допълни земеделският лидер.

Това което истински убива родното земеделие обаче са олигарсите в него. 80 % от европейските пари в сферата отиват в 5 % / че и по-малко/ от земеделците и то от най-едрите. Така се стимулира един крупен земеделец да държи примерно 20 хил декара земя, от която спокойно може да остави една част да пустее, за да си осигури прилична печалба. Ако същата площ я обработваха 4-5 производители, такова нещо нямаше да се случи.

Първородният грях в земеделието е субсидия на единица площ. Но никой не изчислява, че себестойността на декар зеленчуци е много по висока от себестойността на декар зърно, изчисли Ставрева. И заяви че това е едно от нещата, което спешно трябва да се промени в родното законодателство, за да не губи България характера си на аграрна държава. Следващата стъпка пък е бъдещото правителство да договори с Европа парите за следващият програмен период в земеделието 2014-2020-та година. Европейските пари в този период ще са резерв за оцеляване на българското земеделие. Иначе пак ще имаме земеделци, но те ще обработват земята на съседните държави, за чужди стопани.

Г.Христов

В залата имаше и симпатизанти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини