От х:

Днес в x:

На Орлов мост демонстранти потрошиха автомобил

Протестите в цялата страна продължиха и днес, но в повечето градове те приключиха по-рано от предвиденото и бяха по-рехави.

Блокадата на "Орлов мост" беше белязана от нападение на един автомобил от няколко момчета, които изпочупиха стъклата на колата. Нервите на шофьора не издържаха заради блокадата и той опита да мине през хората с мръсна газ, качайки на капака едно момче, което предизвика и ответната реакция - ритници и чупене на стъкла на превозното средство. Полицията се намеси бързо и арестува шофьора.

Иначе в София имаше три протеста – на станалите известни като протестантите от „Орлов мост”, на природозащитници, които са против застрояването на Национален парк „Пирин” и на БДЖ.

Демонстрантите от „Орлов мост” нямаха конкретен маршрут на движение, като първо минаха покрай сградата на Народното събрание, последва и сградата на Президентството, а след това шествието отново се върна на „Орлов мост”. Там някои демонстранти попречиха на линейка да мине бързо, защото беше управлявана от полицай. "Преди седмица, когато тук имаше ранени, линейките не дойдоха половин час - сега минават една през друга", каза един от демонстрантите. Сега обаче имаше по-малко хора, отколкото през последните няколко дни.

Природозащитниците пък за пореден път напомниха защо са на улицата – тема, която представяме на общественото внимание. „Радвам се, че все пак взаимно си ходим по протестите – поне се чуваме едни други, след като политиците не ни чуват”, каза пред камерата на Канал 3 млада жена, която визира обединението на протеста на еколозите и на служителите на БДЖ.

Пловдив

В Пловдив пък се оказа, че няма организиран граждански комитет. Появили са се пререкания, тъй като според някои демонстранти в града бившият футболист на „Левски” Петър Курдов се опитва „да яхне” недоволството на хората и да се легитимира на политическия небосклон, предаде БНТ. Курдов дори твърди, че е представлявал Пловдив по време на общото събрание на гражданските комитети от 25 български града в Сливен.

Варна

Във Варна също се появиха разногласия. Протестиращите тази вечер се разделиха на две групи. Едната група, в която преобладаваха младежи, бяха издигнали плакати „Долу монополите, държавни ЕРП-та”, „Иван Петров – слуга на Гуцанов”, „Иване, защо предаде народа???”.

Другата група протестиращи бяха против тези провокации. Бе съобщено, че Иван Петров, който е едно от лицата на протестите във Варна и беше намушкан с нож след едно от първите шествия в града, днес и утре няма да присъства на протестите поради усложнение на раната му, получена по-рано по време на протестите. Бе изтъкнато също така, че протестът няма лица и няма лидери, предаде Агенция „Фокус”.

Двете групи протестиращи се разделиха – едната остана до сградата на общината, а другата в момента се движи в шествие по бул. „Мария Луиза”, блокирано беше платното за движение в посока Катедралата. В крайна сметка и днес протестите в морската ни столица преминаха сравнително спокойно, след кат в началото десетина маскирани се опитаха да провокират гражданите, но много бързо бяха отстранени от участниците в протеста.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини