От х:

Днес в x:

Предгрипно: Детско се пука по шевовете, епидемията отложена за петък

2-месечния Давуд вече диша свободно пред очите на щастливата си майка Мергюл

Детско отделение на хасковската МБАЛ е претъпкано с деца от 1 месец до 11 години, до степен да се слагат допълнителни легла. Мнозинството от малките пациенти са с тежки следгрипни усложнение - пневмонии, бронхити, спазми, отити. В интензивния сектор две пеленачета едва дишаха след остро състояние в което изпаднали през почивните дни. Малкият Давуд, на два месеца, получил остър спазъм, а напълнилите гърленцето му храчки почти го задушили. 7-месечната Ферула пък още поемаше кислород през апарата в ръцете на майка си Кадрие. Най-сериозно са засегнати кърмаческата и предучилищна възраст, все още липсват пациенти тинейджъри, обясни началникът на Детски д-р Атанас Паунов. На въпросът, ударени ли сме от грип, докторът бе еднозначен „Да“. Според него заболяванията са характерните усложнения на инфекции от грипни или парагрипни вируси. Ескалацията на болните се получила в последните 5-6 дни. Отделението увеличило капацитета си от 35 на 45 легла, в момента имало 47 пациенти.

Все още няма грипна епидемия, смята областната оперативна група, свикана днес в РЗИ да бистри епидемичната ситуация. В групата имаше лекари от МБАЛ, джипита , здравни инспектори и представители на Просветата. Анализът им установява че към момента заболеваемостта е 257 на 10 000. Прагът за епидемия за Хасково е 310 болни на 10 000. От здравната инспекция обаче решават да не чакат грипът да стане факт и тогава да го оповестя. Считано от утре, за Хасково се налагат следните ограничителни мерки-спират се свижданията в болниците, плановите и детските консултации. До 15-ти февруари включително се забраняват и имунизациите. „Обстановката е крайно динамична, в петък ще решаваме ще има ли други противоепидемични мерки, заяви епидемиолог №1 на областта, д-р Снежана Иванова от Регионалната здравна инспекция. По думите и, върлуващите в България грипни щамове са „Виктория“ и „Калифорния“, като последния е т.нар. свински. Доста хора имат имунитет към него, което би ограничило разпространението му. 

На училищния фронт всичко е спокойно, по данни на Регионалния образователен инспекторат. Липсващите ученици са от 6 до 30 %, но няма данни дали отсъстващите са заради болест. „Няма грипна ваканция“ лаконични бяха от РЗИ, които по закон дават предписания до РИО за обявяване на такава. 

Според педиатри, резкия бум на грип и ОРЗ/Остри респираторни заболявания/ е заради топлото време, което е „отвързало“ хората и вирусите. В този смисъл, ваканцията само ще усложни ситуацията, заради очертаващите се безразборни контакти между хората, които именно благоприятстват разпространението на въздушно-капкова инфекция като грипа. 

Никакво самолечение, именно то води до усложненията с които е пълно отделението ми, изрично предупреди д-р Паунов и изрази съжаление, че напоследък хората масово са се отказали от противогрипните ваксини. Сега било късно за тях.

Г.Христов

Макар детето и да е по-добре, Кадрие не изпуска кислородния апарат от ръцете си
Д-р Паунов е категоричен, че сме ударени от грип
Почти всяко второ дете е с пневмония
Приливът към Детско не секва
Д-р Снежана Иванова от РЗИ предписа противоепидемични мерки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини