От х:

Днес в x:

Въвеждат модерни дисциплини в училище по искане на бизнеса

Модерни дисциплини въвеждат от новата учебна година някои от професионалните гимназии в Хасковски регион. Четири са училищата, които са решили да отговорят на търсенето на пазара и са заявили намерения да подготвят специалисти според интересите на бизнеса.

В предстоящата учебна година ще бъде разкрито обучение за „Аниматор в туризма", а крачка по въвеждането на тази дисциплина ще направят от Професионална гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" – Свиленград. В Хасковската Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ въвеждат обучение за „Организатор интернет приложения - Електронна търговия“. Нова за Професионална гимназия по селско стопанство в гр. Хасково е специалността „Агроеколог“. В Помощно училище „Петко Рачев Славейков“ - Харманли вече ще се учат професионално по дисциплината а „Работник растениевъдство“.

Новите специалности са предложени от ръководствата на училищата след съгласуване с бизнес асоциациите в съответната община. Освен това училищните ръководства за взели под внимание и коментарите на експертите от Бюрата по труда за търсенето на млади специалисти.

Общо 62 паралелки за средна образователна степен ще обявят прием през учебната 2013/2014 година в Хасковски регион в 12 професионални гимназии, 10 СОУ и 3 помощни училища. , стана ясно от последното заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.

Въпреки тенденциите за спад на броя на учениците в някои общини, 7-ми клас през тази учебна година в областта ще завършват 159 деца повече, а осми- 32-ма.

Новото в предстоящия прием е, че вечерно обучение не се предлага, а единствената професионална гимназия без заявени паралелки е тази в Минерални бани.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини