От х:

Днес в x:

БСП: Изплащаме „Белене„ за 11 години

 

„АЕЦ „Белене“ е не само един икономически проект, а част от национална цел и кауза, която включва развитието на България като високотехнологична и социална държава. Като страна, която до момента е била регионален енергиен център. Като страна, която трябва да произвежда достъпен за гражданите и за бизнеса ток и да създава нови работни места, а не да бъде страна на нискоквалифицираните услуги и монокултурното земеделие.“. Това коментира в Хасково днес зам.-предс. на НС на БСП и член на инициативния комитет за провеждане на референдума Янаки Стоилов. Той посети областния град, придружен от Никита Христов -специалист по атомна енергетика и икономика на енергетиката, Павел Писарев, и членовете на НС на БСП- Чавдар Георгиев и проф. Димитър Генчев. Те се срещнаха с граждани на Хасково. Срещата в Хасково е част от националната обиколка на социалистите за разясняване на смисъла и важността от това да се гласува „за“ в референдума, който е първи по рода си в България.

„Участието в този проект е избор за развитието на България в следващите десетилетия. Важно е дали ще останем сред 30-те държава, които развиват ядрената енергетика, сред тези 14, които имат и собствен капацитет в тази област или постепенно ще отстъпим позициите си.“, коментира още Янаки Стоилов. Той подчерта още, че в рамките на темата за референдума, социалистите се надяват българските граждани да се включат и в дискусията по въпроса за ролята на монополите върху доставката на електроенергията. Според БСП държавата трябва да си върне решаващото участие в електроразпределителните дружества.

Според най-песимистичните прогнози строежа на АЕЦ „ Белене“ ще струва на държавата около 7-8 млрд. лв., подчерта специалистът по атомна енергетика Никита Христов. Той разясни, че парите няма да се събират от данъкоплатеца, а ще бъдат подсигурени чрез кредит. Заемът щял да се изплати от себестойността на производството за не повече от 11-12 години, тъй като според сметките, чистите приходи от АЕЦ „ Белене“ за година ще са около 2 млрд. лв.

М. Манолова

Никита Христов, Янаки Стоилов и Иван Станчев дадоха съвместен брифинг за предсотящия референдум
По-късно те се срещнаха и с гражданите на Хасково, за да отговорят на въпросите им за допитването на 27 януари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини