От х:

Днес в x:

Хасковлии залагат на NET-a

Някои от потребителите са направо пристрастени

Половината от хасковските домакинства ползват редовно интернет, като в сравнение с предходната година са се увеличили с 6.2 %. Това показва изследване на Националният статистически институт /НСИ/ направено за 2012-та година в цялата страна. Анкетирани са били общо 3 898 обикновени домакинства и 8 252 лица на възраст от 16 до 74 години.

В България 50.9% ползват интернет или всеки ден или поне веднъж седмично. За Хасково цифрата е 47.5 %, но ръстът в потреблението на интернет е по-голям в сравнение със средното за страната-6.2 пункта срещу 5.9.

Хасковлии са по-активни във виртуалното пространство в сравнение с хасковлийки. Из мрежата редовно сърфират близо 5 % повече мъже. Очаквано, най-активни в нет-а са от възраст 16-24 години-цели 82 %, като впечатляващото е че значително се е увеличил делът и на хората в третата възраст. Повече от една четвърт от 55 до 64 години са редовни посетители на глобалната мрежа. Повече от 8 процента от пенсионерите също са закачени за „матрицата“. 

Расте и броят на лицата които ползват електронните услуги на публичните институции-засега най-вече за набавяне на информация. Следващата най-търсена услуга е изтегляне на официални формуляри и изпращането на попълнени такива, например данъчни декларации.  

Данните от изследването на НСИ показват, че в България постепенно се увеличава делът на хората, които пазаруват за лични (неслужебни) нужди онлайн. За последните 12 месеца, 9.2% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години са направили онлайн покупки, което е с 2.5 процентни пункта повече спрямо предходния период.

Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, а на следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации, книги, вестници или електронни материали за обучение. В областта на пазаруването очаквано жените са по-активни от мъжете. 

Изследването се проведе във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини